Search by category:
Egyéb kategória

Elszállnak az árak?

Elszállnak az árak?
Mészáros Richárd
2021. 09. 20., h – 12:13

2021. szeptember 20., hétfő – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Meredeken emelkedhetnek a repülőjegyárak – jelentette ki Michael O’Leary. A Ryanair vezére szerint ezt már a jövő nyáron megtapasztalhatjuk, a jegyek sokkal drágábbak lesznek, mint az idei újranyitás után.

De nem csak ebben várható változást: O’Leary szerint az európai fapadosok piacát is elérte a konszolidációs hullám. Első körben a magyar hátterű Wizz Air és az angol easyJet fúzióját javasolja, szerinte lenne értelme az összeolvadásának, mivel mindkét társaság Airbusokkal repül és javarészt eltérő földrajzi területeket fednek le.

Kijelentése nem véletlen, ugyanis a hírek szerint az angol fapados a közelmúltban visszautasított egy vételi ajánlatot. Bennfentes körökben mindenki állítja, a vevő a Wizz Air volt, amely így szerette volna megszerezni az értékes, nyugat-európai piacot, a leszállási jogokat a nagy nemzetközi repülőtereken.

Vagyis megy a helyezkedés, hogy melyik légitársaság éli túl ezt a lezárásokkal, korlátozásokkal teli időszakot, és melyek gépei tűnnek el végleg a kifutópályákról. Nem nehéz megjósolni, hogy a közeljövőben nemcsak repülés közben lesz turbulencia, hanem a piacon is.

A kulcsszó a kapacitás. Számos légitársaság ugyanis a járvány kezdetétől jelentősen csökkentette a gépparkját, elbocsátotta alkalmazottai jelentős részét, majd az újranyitás után döbbentek rá, hogy hiába lenne igény és utas, hiába telnének meg a gépek, nincs személyzet. Így sok járatszám mellett jelent meg a „törölve” felirat… Most pedig nagyban beindult a toborzás, több száz pilótát, légiutaskísérőt, szállodai alkalmazottat keresnek, ám kérdés, hogy akiket az első körben elbocsátottak, visszatérnek-e egy olyan iparágba, amely – ahogy azt a koronavírusjárvány is megmutatta – ennyire bizonytalan, és egyik napról a másikra teljesen összeomolhat, veszélybe sodorva a százmillió alkalmazott és családja megélhetését a világon.

Bennünket, utasokat azonban elsősorban nem a felvásárlás, a piaci folyamatok, hanem az árak érdekelnek. Mennyiért tudunk repülni, szállást foglalni? Valóban véget ér az olcsó, néha 20 eurós fapados jegyek korszaka.

Ez részben az utasokon is múlik. A pandémia ugyanis jelentősen megváltoztatta a tervezést, a foglalási szokásokat. A nyári újranyitásra – a tavalyi tapasztalatok hatására – a turisták kivárással reagáltak. Lerövidült az eddig megszokott, több hónappal korábbi előre foglalások ideje, olyannyira, hogy sokan csak két-három héttel az indulás előtt foglalták le az utat. Így sem a légitársaságok, sem a szállodák nem tudtak tervezni, nem tudták, hogy a járat, hotel végül telt házas lesz-e, vagy nagyítóval kell keresni vendéget.

Idén erre a turisztikai szolgáltatók minden eddiginél alacsonyabb árakkal reagáltak, ám ahogy a Ryanair vezére is jósolja, jövőre visszatérhet a korábbi utazási kedv (addigra remélhetőleg elmúlnak az újabb járványhullámok veszélyei), és az eddigi 20 százalékos kapacitáscsökkentés miatt a jegyárak a nyári idényben az egekbe szökhetnek. Az elő- és utószezonban azonban minden bizonnyal még valóban fapados árakon lehet repülni, a nyári hónapokban azonban visszatérnek a korábbi, vagy még annál is drágább főszezoni árak.

Bevezető

Fogunk még repülni fapados árakon? Főszezonban aligha.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment