Search by category:
Egyéb kategória

Védőoltással elkerülhető a vérmérgezés

Védőoltással elkerülhető a vérmérgezés
Mészáros Richárd
2021. 09. 20., h – 12:20

2021. szeptember 26., vasárnap – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

A nemzetközi tanulmányok szerint a vérmérgezések 20–40 százaléka nem egészségügyi intézményekben történik. A betegek egyharmada, sőt fele belehal a fertőzésbe. A halálos vérmérgezések pontos száma nem határozható meg, mert a halál okaként gyakran a páciens alapbetegségét jelölik meg. A fejlődő országokban évente 6 millió gyerek és 100 000 anya hal bele a vérmérgezésbe.

A szepszis akár kisebb fertőzés után is kialakulhat. Emiatt veszélyes lehet egy állat harapása vagy egy rovarcsípés. A legveszélyesebbek azok a fertőzések, amelyek következtében tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés vagy hasüregi fertőzés alakul ki. Nem szabad lebecsülni a műtét utáni fertőzést sem, amikor a szervezet legyengült, és ki van téve a kórházi baktériumok támadásának, ezek ellen ugyanis nem mindig hatnak az antibiotikumok.

Az immunrendszer vérmérgezéskor úgy igyekszik a fertőzés ellen harcolni, hogy a vérbe nagy mennyiségű ellenanyagokat bocsát. Ez a reakció azonban néha gyulladást vált ki, ami lassíthatja a vér áramlását, károsíthatja a belső szerveket, elsősorban a tüdőt, a vesét és a májat. Ez az állapot akár halálhoz is vezethet.

Akik a legnagyobb veszélyben vannak

a 65 év felettiek és a kisgyerekek
a gyenge immunrendszerű emberek
a krónikus betegségekben (cukorbetegség, rák, vese- és tüdőbetegség) szenvedők
a műtét és súlyos sérülés utáni betegek

Sokféle tünete lehet

Nehéz diagnosztizálni és kezelni a vérmérgezést. Azonnal menjen orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

láz vagy csökkent testhőmérséklet
percenként 90-nél magasabb pulzusszám
percenként 20-nál több belégzés.

A súlyos vérmérgezés:

vizelési zavarokról
a lelkiállapot hirtelen megváltozásáról (dezorientáció, zavartság)
nehézlégzésről
sápadt és hideg bőrről
hasfájásról
gyengeségről, fáradtságról ismerhető fel.

Szeptikus sokkról beszélünk, ha a súlyos vérmérgezés tüneteihez még rendkívül alacsony vérnyomás is társul.

Kezelés

Többféle gyógyszer is létezik a vérmérgezés kezelésére. Az alapot az antibiotikumok alkotják, amelyeket minél előbb szedni kell. Kezdetben széles spektrumú antibiotikumot kap érbe a beteg, ami több baktérium ellen is hatásos. A vértesztek eredményei alapján az orvos a konkrét kórokozó ellen más antibiotikumot is adhat. Ha túl alacsony a beteg vérnyomása, érszűkítő gyógyszerek jönnek számításba, de a kortikoszteoridok, az inzulin, az immunerősítők, a fájdalomcsillapítók és nyugtató gyógyszerek is segíthetnek.

Néhány esetben, amikor a gyógyszerek nem hatnak, sebészi beavatkozás is számításba jöhet. Fertőzésforrások lehetnek a gennyes gócok, amelyeket műtéttel el kell távolítani.

Megelőzés

Legfontosabb a védőoltás Covid-19, influenza, pneumokokkusz és más olyan fertőzések ellen, amelyek után vérmérgezés alakulhat ki.
Mosson gyakran kezet, és gondosan fertőtlenítse a horzsolásokat és a sebeket.
Ha valamilyen fertőzésben szenved és hőemelkedése, hidegrázása, gyors légzése, heves szívdobogása, bőrkiütése van, esetleg dezorientált, minél előbb forduljon orvoshoz.

Bevezető

A halálos bakteriális fertőzés kiváltotta halál leggyakoribb oka a vérmérgezés. Az orvostudomány gyors fejlődése ellenére évről évre nő azok száma, akik bakteriális fertőzés következtében vérmérgezést kapnak. Ez azzal magyarázható, hogy néhány baktérium ellen az antibiotikumok már hatástalanok.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment