Search by category:
Egyéb kategória

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak
Mészáros Richárd
2021. 09. 23., cs – 22:41

2021. szeptember 24., péntek – 07:15
Friss ikon
Off

Törzs

Kifogásolta, hogy a világszerte felhasznált vakcinák több mint 80 százalékát közepes-, illetve magas jövedelmű országokban adták be, amelyek a világ lakosságának alig felét teszik ki.

„A szegény országokban élő emberek százmilliói még mindig az első oltásukra várnak és nem tudják felmérni, hogy valaha is meg fogják kapni azt” – hangoztatta Díaz-Canel.

Felfoghatatlannak nevezte, hogy ezzel párhuzamosan a globális katonai kiadások tavaly majdnem kétmilliárd dollárt tettek ki. „Hány emberéletet sikerült volna megmenteni, ha ezeket a forrásokat az egészségügyre, vagy az oltóanyagok előállítására és elosztására fordították volna?” – sérelmezte a kubai elnök.

A karibi szigetország egyébként saját fejlesztésű oltóanyagokkal küzd a járvány megfékezéséért. Bár Kuba rengeteg tapasztalattal rendelkezik az oltóanyagfejlesztésben, az Abdala és a Soberana 02 nevű vakcinák hatékonyságára vonatkozó adatokat eddig még nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Az amerikai szankciók sújtotta ország jelenleg a járvány újabb hullámával küszködik, amit tovább súlyosbít az egészségügyi eszközök és gyógyszerek hiánya.

A járvány kitörése óta 825 351 fertőzöttet azonosítottak a karibi szigetországban, akik közül majdnem hétezer ember életét követelte a kór.

Bevezető

A koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását bírálta Miguel Díaz-Canel kubai államfő videóüzenetében az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csütörtöki általános vitájában, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok lakói még mindig az első oltásukra várnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment