Search by category:
Egyéb kategória

Felvonták az UNESCO lobogóját Kelemantián

Felvonták az UNESCO lobogóját Kelemantián
Vataščin Péter
2021. 09. 23., cs – 17:21

2021. szeptember 23., csütörtök – 17:43
Friss ikon
Off

Törzs

A lobogó felvonásán az állami és önkormányzati szféra, valamint a műemlékvédelmi és régészeti szakma számos szlovákiai képviselője vett részt. Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója mellett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Ľubica Pinčíková, a nevezési folyamat fő koordinátora, a Műemlékvédelmi Hivatal főosztályvezetője szólt a jelenlevőkhöz. Mindannyian kiemelték a világörökségi címben rejlő óriási turisztikai potenciált, amely hozzájárulhat a környék fejlődéséhez is. Viera Grigová, az UNESCO szlovákiai bizottságának főtitkára levélben köszöntötte a résztvevőket. A lobogót végül Csenger Tibor és Domin István izsai polgármester vonták fel.

A közeljövőben folytatjuk e római tábor műemlékvédelmi felújítását és bemutatását az új technológiák alkalmazásával. A turisták számára jobb körülményeket szeretnénk kialakítani a tábor közelében. Nagyon örülünk, hogy világ műemlékeinek ezen előkelő listájára sikerült rákerülnünk. Ez nem egy több éves folyamat végét jelenti, hanem ellenkezőleg, már dolgozunk az új terveken és projekteken. A jövő héten az északi kapu nyugati tornyát kezdjük el konzerválni és felújítani“ – mondta el Csütörtöky József.

Kelemantia egykor a Római birodalom hídfőerődje volt, létrejöttét a markomann háborúknak köszönhette. A világörökségi címre való felterjesztése mintegy másfél évtizede kezdődött el, amikor Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország több helyszínnel közösen pályáztak a cím elnyerésére. Magyarország az utolsó pillanatban visszavonta saját pályázatát, ám a szlovák, osztrák és németországi lokációk idén nyáron végül rákerülhettek az ENSZ-szervezet világörökségi listájára.

Bevezető
Izsa |

Az Izsa területén található egykori, több mint 1200 éves római katonai tábor közepét mától az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) lobogója díszti – jelezve, hogy a régészeti lelőhely egyben világörökségi helyszín is.

Címkék

Település / hely
Izsa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment