Search by category:
Egyéb kategória

Három díjat is nyert egy magyar fotós a Slovak Press Photo 2021 versenyen

Három díjat is nyert egy magyar fotós a Slovak Press Photo 2021 versenyen
Hegedűs Norbert
2021. 09. 25., szo – 08:38

2021. szeptember 25., szombat – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

A verseny fő témája a COVID-19 világjárvány volt. A hazai és külföldi versenyzők közül sokan a különféle szociális problémákat, a szegénységet és a társadalmi kirekesztést igyekeztek megragadni a fotóikon. A zsűri két nemzetközi kategóriát emelt ki, a 26 évnél fiatalabb diákokét, valamint a „Hosszú lejáratú dokumentum” címűt. „Ezek színvonala jelentősen meghaladta a többi kategória szintjét” – állapította meg Jana Garvoldtová versenyigazgató.

A jubileumi Slovak Press Photo versenybe öt országból több mint 150 fotós nevezett be, az 1300 darabot is meghaladó mennyiségű versenyfotót egy öttagú nemzetközi zsűri értékelte ki. A Grand Prix fődíjat a #SpoločnáZodpovednosť („#KözösFelelősség”) című fotóért Daniel Stehlík, egy zsolnai diák vitte el. Az év fiatal tehetsége kitüntetést Natália Dominiková vehette át a Stay in Touch című fotóért. Pozsony különdíját a News and Media Holding munkatársa, Matej Kalina nyerte meg.

Az „Aktuálitások” kategória győztesei a már említett Daniel Stehlík, valamint Branislav Račko, a Nový čas napilap fotográfusa lettek, aki a Tüntetés című fotósorozattal nevezett a versenybe. A „Hosszú lejáratú dokumentum” nemzetközi kategóriában egy magyar fotós, Móricz-Sabján Simon végzett az első helyen, a Borsos család című projekttel. Ezenkívül két másik díjat is nyert a „Hétköznapi élet” kategóriában.

A „Természet és környezet” kategóriában Robert Barc, valamint Tomáš Benedikovič, a Denník N fotósa vitte el az első díjat. Utóbbi a „Riport” kategóriában is az élen végzett, a COVID-19 című önálló fotója bizonyult a legjobbnak. A 26 évnél fiatalabb diákfotósok kategóriájában Natália Dominiková és Asszonyi Eszter vitték el az első díjat. „A kultúra és a művészetek világa” kategóriában Tomáš Hrivňák diák és Vanda Mesiariková hivatásos fényképész végeztek az első helyen. A „Portré” kategóriában a zsűri Dömös Richárd Tesztelés című fotósorozatát ítélte a legjobbnak.  

A díjkiosztó után következett a Slovak Press Photo 2021 című szabadtéri, ingyenes kiállítás megnyitója a Vajanský rakparton. A jubileumi verseny győzteseinek és döntőseinek munkáit október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Bevezető

Pénteken adták át ünnepélyes keretek között a pozsonyi Prímás palotában az idén tizedik alkalommal megrendezett Slovak Press Photo 2021 sajtófotóverseny díjait.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment