Search by category:
Egyéb kategória

Miniankét: járvány vs régiófoci

Miniankét: járvány vs régiófoci
Orosky Tamás
2021. 09. 25., szo – 14:57

2021. szeptember 25., szombat – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

Peter Kováč, az Érsekújvári Területi Labdarúgó-szövetség elnöke

Kellemetlen és súlyos következményekkel járna, ha lehúznák a rolót. Bátran kijelenthetem, hogy néhány községben ez végzetes lenne. A mostani nyugtalanító időszakban az ország kormánya saját szánalmas tükrét tárná elénk. A legfelső szervek sporthoz való hozzáállása nem éppen hízelgő. A rendeletek következményeként a közelmúltban kilenc hónapig foci nélkül voltunk, ami a labdarúgók fizikai állapotára is kihatott. Mindemellett az aktív játékosok száma is lényegesen csökkent. Bízom benne, hogy sikerül elkerülnünk a veszélyt.

Mácsadi István farnadi labdarúgó

A kistelepülési önkormányzatok válságos gazdasági helyzetének első áldozatai a falusi futballcsapatok. Közel százéves helyi klubok eltűnésével nemcsak a labdarúgás utánpótlása szűkül, hanem egy hagyományos közösségi tér is eltűnik. A községekben a foci mutatja leginkább a hagyományt, a közösséget, a vallást, az identitást. A sportág gazdasági beágyazottsága, az emberek életében játszott szerepe bizonyos értelemben egyedülálló. Hétköznapi emberek, akik minden héten összerakják a csapatot, füvet nyírnak, vonalaznak, energiát, pénzt, időt nem sajnálnak csak azért, hogy életben tartsák a falusi focit. Ezek a személyek megérdemlik, hogy hétvégenként kedvenceiket harcolni lássák a zöld gyepen. Nem beszélve a sok amatőr labdarúgóról, akik a leállás alatt teljesen elhanyagolják magukat, nincs meg a kellő mozgás, motiváció, hiányzik a megszokott vasárnap, ami foci nélkül nem telhet el. Ne fosszanak meg bennünket az élménytől. Engedjenek minket játszani! Amíg a futballpálya aktív, addig a falu is él.

Poprocký Iván, Ajnácskő polgármestere

A falusi futball nem a dicsőségről és a nyereségről szól, hanem kifejezetten a sportrajongók igényeit elégíti ki. Hamarosan egy évszázados focijubileumot ünneplünk településünkön és nagyon remélem, hogy a rendezvényt nem árnyékolja majd be a koronavírus. A bajnoki küzdelmek idő előtti befejezése oda vezet, hogy a labdarúgók felhagynak az edzésekkel, a tisztségviselők céltalanul tétlenkednek, a szurkolók pedig keseregnek. Aztán a legnehezebb feladvány a sportág újjáélesztése, a régi szokványos mederbe való visszatérés. A vírus elleni küzdelem eredményeként az önkormányzatok csökkentik a kluboknak szánt juttatást, ami a létesítmények üzemben tartásában is láthatóvá válik. Intő példának számít, hogy a rimaszombati területi bajnokságban a felnőtt csapatok száma hatra zsugorodott, de az ifiknél sem rózsás a helyzet. Jómagam azonban derűlátó vagyok és reménykedem, hogy a jelenlegi állapot nem változik.

Bevezető

Miképpen hatna a focira, ha a koronavírus-járvány miatt ismét idő előtt érnének véget az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok? Ezt kérdeztük sportvezetőtől, labdarúgótól és polgármestertől.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Ábel Gábor

Read More

Post Comment