Search by category:
Egyéb kategória

A Híd és az MKP a múlté, holnaptól új korszak vár a szlovákiai magyar pártpolitikára

A Híd és az MKP a múlté, holnaptól új korszak vár a szlovákiai magyar pártpolitikára
Czímer Gábor
2021. 09. 30., cs – 18:59

2021. október 1., péntek – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Szeptemberben az Összefogás, a Híd és az MKP is megtartotta utolsó kongresszusát. Az Összefogás az alapszabályát a Szövetség alapdokumentumára cserélte, a Híd és az MKP legfelsőbb pártszerve pedig úgy döntött, beolvad ebbe a szubjektumba. Ezzel az MKP és a Híd is feloszlott. A közös párt rendkívül hosszú tárgyalássorozat eredményeként holnap, azaz szombaton a somorjai Csölösztőn tartja alakuló közgyűlését. A három párt azt követően lépett az egyesülés útjára, hogy a tavalyi parlamenti választáson egyikük sem jutott a törvényhozásba.

A választási fiaskót hasonló kényszerhelyzet követte, mint amit egykor a választási törvény 1998-as módosítása, és akkor az addig önállóan működő három jelentősebb magyar párt összeolvadt. Így jött létre 1998-ban a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a most alakuló Szövetséghez hasonló platformokkal. A keresztény-konzervatív-népi platform, amelyet a volt Együttélés és Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom alakított, a közös párt 80 százalékát tette ki, a Magyar Polgári Párt által létrehozott liberális platform pedig 20 százalékban képviseltette magát az egységes MKP döntéshozó szerveiben.

A szombaton alakuló Szövetségben három platform lesz. Az MKP, a 2009-ben alakult Híd és a 2019-ben bejegyzett Összefogás platformjai 9:5:4 arányban képviseltetik magukat a közös formáció egyik legfontosabb testületében, a párt elnökségében. A többi testületben más-más arány érvényesül. A hárompárti megállapodás szerint a Szövetség elnöke Forró Krisztián, az MKP elnöke lesz, az Országos Tanács elnöke valószínűsíthetően Sólymos László, a Híd első embere lesz. Az alelnöki tisztséget pedig minden bizonnyal Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője töltheti be. Grigorij Mesežnikov politológus azonban arra figyelmeztet, hogy a platformok a 1998-as pártegyesítést követően is viszonylag gyorsan megszűntek. 

A rendszerváltástól kezdve

Az 1989-es rendszerváltás után viszonylag sokszínű szlovákiai magyar politikai élet alakult ki, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM), az Együttélés és a Magyar Polgári Párt (MPP) 1994-ben a választáson koalícióban indult, de lényegében önállóan fejtette ki tevékenységét. Ezt követően azonban a három szereplő, külső kényszer hatására, a Magyar Közösség Pártja néven egyesült. Az 1998-as parlamenti választás előtt ugyanis a Mečiar-kormány úgy változtatta meg a választási törvényt, hogy a jogilag koalícióban induló pártok mindegyikének legalább ötszázalékos eredményt kell elérnie ahhoz, hogy a törvényhozásba jussanak, miközben az egyedül induló pártok számára is ötszázalékos küszöböt szabtak.

Grigorij Mesežnikov politológus lapunknak elmondta, ahogy most a Szövetségben, úgy az 1998-as egyesüléskor az MKP-n belül is platformok jöttek létre. A keresztény-konzervatív-népi platform, amelyet a volt Együttélés és MKDM alakított ki, a közös párt 80 százalékát tette ki, az MPP által létrehozott liberális platform pedig 20 százalékban képviseltette magát a párt döntéshozó szerveiben. „Ezek a platformok azonban viszonylag gyorsan megszűntek” – tette hozzá a szakember azzal, hogy ezt követően az MKP egységes pártként fejlődött.

A nagy MKP

Mesežnikov szerint az egységes MKP létezésének egyértelmű pozitívuma volt, hogy az elődpártjaihoz hasonlóan, egy reform- és Európa-párti, prodemokratikus, atlanti irányultságú formáció volt, amely a demokratikus szlovák politikai erőkkel működött együtt. A szakember kiemelte, a magyar választók szempontjából az egységes pártnak az volt a hozadéka, hogy az MKP az állam minden lehetséges szintjén erős jelenlétet alakított ki, a parlamentbe is 9-11 százalékos eredménnyel jutott be. „A magyar választók biztosak lehettek abban, hogy a szavazataik nem vesznek el” – utalt a politológus az MKP egykori magas támogatottságára, amely szerinte az etnikai elven való szavazás miatt volt ilyen nagymértékű. Ez azt jelenti, elsősorban nem az ideológiai arculat miatt szavaztak az MKP-ra a választók, hanem azért, mert magyar szereplőről van szó. A szakember szerint az egységes párt egyértelműen a magyar választók érdekeinek erősebb képviseletét is jelentette. Az szlovákiai magyar „egypártrendszer” negatívumaként Mesežnikov azt emelte ki, hogy az MKP-n belül a természetes sokszínűség a felszín alatt maradt. „Ez fékezte a természetes ideológiai fejlődést” – tette hozzá.

Színre lép a Híd

2007-ben az MKP-t addig irányító Bugár Bélát Csáky Pál váltja a párt elnöki székében. Az új és a korábbi vezetés tagjai között feszültség alakul ki, majd 2009-ben Bugár és a körülötte lévő parlamenti képviselők megalapítják a Híd nevű pártot. Mesežnikov szerint nem lehet azt mondani, hogy a pártszakadás ideológiai alapon, különböző programbéli irányvonalak mentén történt volna. „A Csáky és a Bugár körüli csoport is többé-kevésbé azonos ideológiai irányt képviselt” – véli a politológus. Hozzátette, a Híd csak később alakította ki a szlovák–magyar megbékélésre épülő üzenetét. Bugár pártja csak ezt követően vett egyértelműen liberálisabb irányt, amivel megszólította a szlovák választók egy részét is. „A Hídban dolgozott több jelentős szlovák politikus is” – emlékeztetett a szakember, és elsősorban Rudolf Chmel, illetve František Šebej nevét említette példaként.

A választók elfordultak

A 2010-es parlamenti választáson aztán már csak a Híd került a pozsonyi parlamentbe. Az MKP-nak ugyanis 2010-ben, 2012-ben és 2016-ban sem sikerült átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt. 2020-ban aztán a Híd és az MKP, amely több kisebb szereplővel együtt a Magyar Közösségi Összefogás nevű listán indult, sem jut be a törvényhozásba. A rendszerváltás óta először alakul meg olyan parlament, amelyben nincs magyarokat képviselő párt. A politikai szereplők egyesülési folyamata ezen kényszerhelyzet következtében indult újra. Mesežnikov rámutat, az egységes MKP választási eredményeihez képest a két külön szereplőnek a magyar választók általi együttes támogatottsága alacsonyabb volt. Úgy látja, a magyar választók egy részét demotiválta az a helyzet, amelyet az MKP és a Híd versengése jelentett. A politológus szerint, a Híd hibát követett el azzal, hogy 2016-ban koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel. „Ezzel együtt a magyar választók egy része a szlovák pártok felé fordult” – mondta a szakértő. Elsősorban az OĽaNO-t és a Progresszív Szlovákiát említette azon szlovák szereplők közül, akik aktívan dolgoztak a magyar szavazók megszólításán. Mesežnikov szerint mivel a szlovák pártok ideológiai profilja a szavazók számára jobban érzékelhető, mint az egységes magyar politikai erő ilyen arculata, ezért a magyar választók egy része továbbra is a szlovák pártokat támogathatja. 

Itt érdemes megemlíteni, hogy a 2020-as parlamenti választás során a Focus közvélemény-kutató ügynökség exit poll felméréséből például az látszik, hogy a magyarok 50 százaléka az MKP jelöltjeit is tartalmazó MKÖ-listára, 20,4 százaléka pedig a Híd listájára szavazott. Ebben a rangsorban a harmadik helyen az OĽaNO szerepel 10,1 százalékkal. A magyar választók egy része pedig passzív. Martin Slosiarik, a Focus igazgatója lapunknak elmondta, augusztusi felmérésük szerint a magyar nemzetiségű választók több mint fele nem járulna az urnákhoz.
Az MKP-ből, a Hídból és az Összefogásból alakuló közös párt, a Szövetség támogatottsága a Focus szerint májusban 4,8, szeptemberben pedig 5,5 százalékon állt.

1998. június 21. A Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, az Együttélés és a Magyar Polgári Párt külső kényszer hatására egyesül a Magyar Koalíció Pártjában (MKP). 
1998. szeptember 25–26. Parlamenti választás. Az MKP 306 623 szavazatot, 9,13 százalékos eredményt és 15 parlamenti helyet szerez. A párt, amelynek elnökévé Bugár Bélát válasz-
tották, része lesz Mikuláš Dzurinda jobboldali kormányának.
2002. szeptember 20–21. Parlamenti választás. Az MKP 321 069 szavazatot, 11,17 százalékos eredményt és 20 parlamenti széket szerez. A párt továbbra is Dzurinda mellé áll és része lesz a kormánykoalíciónak.
2006. június 17. Parlamenti választás, amelyet a Robert Fico vezette Smer nyer, és amely koalíciót köt az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), valamint Vladimír Mečiar pártjával, a ĽS-HZDS-szel. Az MKP 269 111 szavazattal 11,68 százalékos eredménnyel 20 mandátumot szerez és ellenzékbe kerül.
2007. március 31. Csáky Pált választották az MKP elnökének. 
A Bugár Béla nevével fémjelzett korábbi és az új pártvezetés hívei között feszültség alakult ki.
2009 tavaszán kilépett a frakcióból, majd júniusban a pártból is az MKP több parlamenti képviselője, köztük a korábbi elnök, Bugár Béla.
2009. június 30. Bugár és a körülötte lévő parlamenti képviselők megalapítják a Híd (szlovákul Most) nevű pártot, amely a hasonlóan gondolkodó szlovákok és magyarok együttműködésének szükségességére helyezi a hangsúlyt.
2010. június 12. Parlamenti választás Szlovákiában, amelyet ugyan a Robert Fico vezette Smer nyer, de nem tud kormányt alakítani, így Iveta Radičová vezetésével jobboldali koalíció jön létre. Ennek tagja a Híd, amely 205 538 szavazattal 8,13 százalékos eredményt és 14 parlamenti mandátumot szerez. 
Az MKP 109 638 szavazatot kap, ami 4,33 százalékos eredményt jelent, így a párt nem jut be a törvényhozásba.
2012. március 10. Előrehozott parlamenti választás, amelyet Robert Fico pártja fölényesen megnyer és egyedül alakít kormányt. A Híd 176 088 szavazattal 6,89 százalékos eredményt és 13 parlamenti mandátumot szerez és ellenzékbe kerül. Az MKP eredménye (109 483 szavazat, 4,28 %) megint nem éri el a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbét.
2016. március 5. Parlamenti választás, amelyet újfent Robert Fico pártja, a Smer nyer, de a kormányalakításhoz koalíciós partnerekre van szüksége. A Smer két szlovák párttal, az SNS-szel, illetve a Sieťtyel, és meglepő módon a Híddal alakít kormányt. A Híd 169 593 szavazatot, 6,5 százalékot és 11 mandátumot szerez. Az MKP-ra 105 495 választó voksol, ami 4,04 százalékos eredményt jelent, így a párt újra a parlamenten kívül marad.
2018. március 12. A Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása nyomán kialakult politikai válságban a Híd vezetői kijelentik, előrehozott választást követelnek, vagy bedöntik a kormánykoalíciót.
2018. március 15. A Híd kommunikációja megváltozik, megelégszenek azzal, hogy a kormányfői tisztséget Robert Fico átadja párttársának, Peter Pellegrininek, Robert Kaliňák (Smer) pedig távozik a belügyi tárca éléről.
2020. február 29. Parlamenti választás. A Híd 59 174 szavazatot szerez, ami 2,05 százalékos eredményt és a parlamentből való kiesést jelenti. Az MKP, több kisebb szubjektummal, köztük az Összefogással együtt, Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indul és 112 662 megszerzett szavazattal, valamint 3,9 százalékos eredménnyel újfent kimarad a törvényhozásból. Az MKP és a Híd vezetése is lemond. A rendszerváltás óta először nincs magyarokat képviselő párt a szlovák parlamentben.
2020. május 30. A Híd élére Sólymos László kerül.
2020. július 19. Az MKP elnökévé Forró Krisztiánt választják.
2020. június 25–26. Az Összefogás június 25-én az MKP-val, majd 26-án a Híddal tárgyal az együttműködésről.
2020. július 30. Az Összefogás egy közéleti pikniket szervez Gombaszögön, ahol nyilvános beszélgetésre ülteti egymás mellé a Híd, az MKP és a saját vezetőit. 
2020. augusztus 20. Az MKP, a Híd és az Összefogás vezetői egy együttműködési szándéknyilatkozatot írnak alá Komáromban.
2021. március 23. Hosszas és fordulatokban gazdag tárgyalások után az MKP, a Híd és az Összefogás bejelenti, hogy Szövetség néven egyesül. A közös párt létrehozásáról szóló tárgyalások ennek ellenére nem érnek véget.
2021. szeptember. Az Összefogás, a Híd, majd az MKP is megtartja utolsó kongresszusát. Az Összefogás jogilag átalakul a Szövetséggé, a Híd és az MKP legfelsőbb pártszerve pedig úgy dönt, beolvad ebbe a szubjektumba. Az MKP és a Híd is feloszlik.
2021. október 2. Erre a napra tűzték ki a Szövetség alakuló kongresszusát. Elnökévé, várhatóan, az elődpártok megegye-zése alapján, Forró Krisztiánt, az MKP korábbi vezetőjét választják.
Cím
KRONOLÓGIA

Bevezető
Pozsony |

A somorjai Csölösztőn holnap, azaz szombaton minden bizonnyal megalakul a Szövetség, amely az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével jön létre. Ezzel a szlovákiai magyar pártpolitika egy új szakaszba lép. Ahogy azonban 1998-ban az egységes MKP-t, 2021-ben a Szövetséget is a kényszer szülte.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment