Search by category:
Egyéb kategória

A járvány a szociális juttatásokat is befolyásolja

A járvány a szociális juttatásokat is befolyásolja
Molnár Iván
2021. 10. 04., h – 17:34

2021. október 5., kedd – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A járvány őszi hulláma miatt várhatóan megugrik a táppénzként kifizetett összeg, a munkanélkülieknek folyósított támogatásra ugyanakkor kevesebb pénzt költ majd az állam – derül ki a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) legfrissebb előrejelzéséből. Eszerint a járvány miatt az elkövetkező hetekben egyre többen lesznek betegszabadságon, az állam így nagyobb összeget lesz kénytelen fordítani a táppénz kifizetésére. Az IFP elemzői szerint ez az összeg e hónaptól egészen a jövő év feléig magasabb lehet. Mivel az iskolák országos bezárását már nem tervezik, a diákok nagy része pedig nincs beoltva, az elkövetkező időszakban egyre több szülő lesz kénytelen otthon maradni a gyerekeivel, emiatt pedig az ápolási díjra fordított kiadások is megugranak. A jó hír ugyanakkor, hogy a munkapiacon egyre jobb a helyzet, aminek köszönhetően a munkanélküli-segélyekre fordított összeg tovább csökkenhet. „A segélyben részesülők száma mára visszaesett a járvány előtti, vagyis a 2019-ben mért szintre” – állítják az IFP elemzői.

Az előrejelzésben figyelembe vették a nyugdíjakra fordított összeget is. A járvány miatti elhalálozások elsősorban az idősebb generációkat érintették és fogják érinteni a harmadik hullám során is, ami miatt a nyugdíjakra folyósított összeg mintegy 47 millió euróval csökken. A nők egyes csoportjai esetében ugyanakkor csökkentették a nyugdíjkorhatárt, ami 96 millió eurós pluszkiadást jelent. Az IFP elemzői szerint, ha a járvány őszi hulláma szükségessé tenne egy újabb országos lezárást, az a kiemelt szociális juttatások esetében idén 52 millió eurós többletkiadással járna. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely Szlovákiában heteken belül tetőzhet, a szociális juttatások szempontjából már nem jelent majd olyan nagy terhet az államkasszának. Mire megy el a legtöbb pénz?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment