Search by category:
Egyéb kategória

Húsz év után igazgatóváltás a Juhász Gyula Alapiskolában

Húsz év után igazgatóváltás a Juhász Gyula Alapiskolában
Száz Ildikó
2021. 10. 06., sze – 08:54

2021. október 6., szerda – 10:34
Friss ikon
Off

Törzs

Andruska Csilla, a Juhász Gyula Alapiskola igazgatója szeptember 30-án fejezte be negyvenhárom éves pedagógusi pályafutását, ebből húsz évet a Juhász Gyula Alapiskola igazgatójaként töltött el.

„Iskolánk a járás legészakibb magyar tanítási nyelvű intézménye. A járási székhely egyetlen magyar nemzetiségű iskolája a város hét szlovák nyelvű iskolája mellett. A fokozatosan elszlovákosodó közegben, a magyarság szórványba kerülése miatt, igazgatóként sok kihívás elé néztem. Az évek során kialakított pedagógusi kar erős, bátor támaszom lett. Értékeinket felvállalva, ügyelve az oktatás színvonalára dolgoztunk. Iskolánkkal az elmúlt évtizedek sokszor bántak már mostohaként – az újrakezdés, költözés, újbóli letelepedés, otthonteremtés kényszer szülte helyzeteket több alkalommal megélte az iskolánk”

– vont mérleget Andruska Csilla. Az iskola vezetőjével rendszeresen találkoztunk, hosszan beszélgettünk a beíratások alkalmával. Ezek rendszerint kétnaposak a lévai alapiskolában, és a szombati zárónap végén volt alkalom a számvetésre, összegzésre és kiútkeresésre. Andruska Csilla elsősorban azt nehezményezte, hogy egyre ritkábban nyitnak magyar óvodai csoportokat a Lévához közeli községek óvodáiban.

„A szülő számára már az is biztató lenne, ha a szlovák óvodában félnapos magyar csoport működne. Ha legalább a délelőtti óvodai foglalkozásokat külön magyar nevelési csoportokban tartanák azokban a községekben, ahol kevés, de mégis van még magyar gyerek. Nagyon öntudatos az a szülő, aki egy szlovák közegből magyar alapiskolába hozza az iskolaköteles gyerekét!” – hangsúlyozta Andruska Csilla.

Az iskola pedagógusai ellátogattak a kisebb községekbe, hogy eljuttassák a magyar családokhoz a Rákóczi Szövetségtől ajándékba kapott mesekönyveket. Andruska Csilla szerint járható út lehet a jövőbeni, még szorosabb kapcsolattartás azokkal a magyar családokkal a térségben, ahol a szülők szlovák óvodába íratták a gyerekeiket.

A Lévai Városi Hivatal az iskola fenntartójaként szeptember 20-ig várta az iskolavezetői posztra pályázók írásbeli jelentkezését, az iskolatanács ezt követően értesíti az intézményvezetői pályázatra jelentkezőket a meghallgatás időpontjáról.

Bevezető
Léva |

Hamarosan új igazgatót választ a fenntartó a Juhász Gyula Alapiskola élére, amely az utóbbi évtizedben minőségi oktatást kínáló gyűjtőiskolává vált a lévai térségben.

Település / hely
Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment