Search by category:
Egyéb kategória

GALÉRIA: Mária Valéria 20 – hídtörténeti kiállítás és emléktábla-avatás

GALÉRIA: Mária Valéria 20 – hídtörténeti kiállítás és emléktábla-avatás
Mészáros Richárd
2021. 10. 08., p – 15:52

2021. október 8., péntek – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek közt, a Komárom nevű állóhajón nyitották meg Esztergomban azt a kiállítást, amely egykorú történelmi dokumentumokban, műszaki rajzokban, tervekben, iratokban, tárgyakban és eszközökben meséli el az újjáépítésének 20. évfordulóját ünneplő Mária Valéria híd több mint 100 éves történetét. Eugen Szabónak, Párkány polgármesterének és Hernádi Ádámnak, Esztergom polgármesterének üdvözlő beszédei mellett Kolozsi Gyula hídépítő mérnök rövid előadása volt figyelemreméltó, a szakember a híd újjáépítésének előkészítő munkálataiban vett részt, ma is a Via Pontis kft. ügyvezetője. „Ez a híd kortalan. Az 1919-től 1927-ig terjedő időszakot, valamint az 1944. decemberétől 2001-ig terjedő időszakot kivéve, hatvanegy évig szolgálta mindkét város és a régió lakosságát, bízunk benne, hogy ez most már így lesz a következő hatvan, nyolcvan, száz évben is. Ráadásul még az első, eredeti hídból is van benne acél, mégpedig a magyar oldali első, 83,5 méteres nyílás, de ugyanúgy a szlovák oldali első nyílás döntő hányada még az eredeti vas anyagból készült“ – mondta a szakember. Kolozsi Gyula a helyreállítás, újjáépítés fázisait is felidézte, miként azt is, hogy a mečiari korszakban mocsárba süllyedt a híd ügye, és valójában 1999-ben, a két akkori miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda és Orbán Viktor által aláírt szerződést követően fordultak jobbra a dolgok, persze azzal együtt, hogy a 2 ország 5-5 millió ECU-t kapott az EU-tól a Mária Valéria újjáépítésére. A mérnök azt is felidézte, hogy sör és virsli mellett, négyszemközt tárgyalt hosszan a Duna Kör vezetőjével, azért, hogy ne gördítsenek természetvédelmi akadályokat a hídépítés elé. „Így lett építési engedélye a hídnak, 2000 októberében el is kezdődhetett a munka és 11 hónap alatt sikerült egy új Duna-hidat létrehozni“ – emlékezett Kolozsi Gyula. Miként az is csodálatos volt, hogy minden egyes új hídelem behelyezésekor a két parton örömünnep volt az emberek körében, ők, pedig, a mérnökök, minden egyes acélíves nyílás lerakásakor az új híd makettjébe is behelyezték az addig hiányzó íveket.

Mária Valéria 20: hídtörténeti kiállítás és emléktábla-avatás
2021. 10. 08., p – 15:58
Mészáros Richárd
Gallery images

Leírás

A szerző felvételei

További új hidat terveznek Esztergom és Párkány közt

Az emlékünnepségen Toroczkai Zsolt, a budapesti Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője közölte, hogy október hetedikén, csütörtökön a Párkány melletti Béla kastélyában ülésezett az infrastrukturális fejlesztésekért felelős szlovák-magyar vegyes bizottság, és az ülésen a szlovák államtitkár vetette fel magyarországi kollégájának, hogy mit szólnának egy újabb hídhoz a térségben? (Az új híd a tervek szerint az esztergomi oldalon az ún. szénlerakónál, szlovákiai oldalon pedig a volt papírgyárnál lenne, egyébként erről a hídról még Érsek Árpád, volt szlovák közlekedési miniszter is tárgyalt régebben a budapesti szaktárcával- a szerk. megjegyzése). A főosztályvezető közölte, hogy Mosóczi László közlekedéspolitikai államtitkár azonnal üdvözölte az ötletet és az új hidat Párkány és Esztergom közt szorgalmazzák megépíteni – mindez a vegyes bizottság tárgyalási jegyzőkönyvébe is bekerült. „Nem azt mondom, hogy holnap már lesz itt egy újabb Duna-híd, de azt ígérhetem, hogy államközi szinten mostantól hivatalosan is dolgozunk rajta, és remélem, hogy a Mária Valéria híd újjáépítésének 30. évfordulóján már az új híd alapkövét is letehetjük. Ha hamarább készülne el, az még jobb lenne“ – fogalmazott Toroczkai Zsolt, az ITM főosztályvezetője.

Dobosi Tivadar emléktáblája került az egykori vámház falára

A kiállítás és az ünnepség résztvevői a megnyitó után az esztergomi hídfőnél található volt vámházhoz sétáltak, melynek falán Dobosi Tivadar mérnök emléktábláját avatták fel. Dobosi Tivadar nagy tekintélyű, országos hírű műszaki szakember volt, a tatabányai közúti igazgatóság vezetőjeként részt vett a Mária Valéria híd felújításában, de köze volt a komáromi Erzsébet híd felújításához is. A mostani évfordulót sajnos már nem élhette meg, 2020-ban hunyt el. Emléktáblájánál pénteken Molnár László Aurél, barátja és kollégája

méltatta Dobosi Tivadar munkásságát és életművét, hangsúlyozva, hogy a bácskai születésű szakember Esztergomban is a kezdetektől harcolt a Mária Valéria híd újjáépítéséért, mert meggyőződése volt, hogy a magyarok és szlovákok jövője közös, a békés együttélést és a kapcsolatokat fejleszteni kell. „Rendkívül tájékozott, olvasott, művelt ember volt, közvetlen személyiség, az útkaparótól a miniszterig mindenkit a közös ügy szolgálatába tudott állítani. Ez az emléktábla méltóképpen őrzi majd emlékét a híd közelében“ – emlékezett a szakemberre Molnár László Aurél.

Az emléktáblát Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Eugen Szabó, Párkány polgármestere avatta fel, koszorút is elhelyeztek, tisztelegve Dobosi Tivadar emléke előtt. Az emlékünnepségen Dobosi Tivadar lányát és fiát virágcsokorral üdvözölték.

A Mária Valéria híd újjáépítésének ünnepségsorozata folytatódik, hétfőn, azaz október 11-én Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök találkozik majd délután kettőkor a hídon.

Bevezető
Esztergom |

A 126 éves híd többször is elpusztult és többször is újjáéledt. Létezése és jelentősége azonban történelmi, csak nemzedékek sorsában mérhető a Duna mindkét partján. Sőt, most újabb hidat terveznek Párkány és Esztergom közt.

Település / hely
Esztergom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment