Search by category:
Egyéb kategória

A Spolu és a Kalózok koalíciója bejelentette kormányalakítási igényét

A Spolu és a Kalózok koalíciója bejelentette kormányalakítási igényét
Mészáros Richárd
2021. 10. 10., v – 00:32

2021. október 10., vasárnap – 08:25
Friss ikon
Off

Törzs

Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányt akarnak alakítani.

„Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására” – közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Miloš Zeman államfőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást.

A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.

Fiala közölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnökök semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A két szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak – tette hozzá.

Előzőleg, szombat este Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A KSČM a második világháború óta most első ízben esett ki a parlamentből.

Bevezető

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment