Search by category:
Egyéb kategória

Az osztrák alkancellár a kormánykoalíció folytatását jelentette be

Az osztrák alkancellár a kormánykoalíció folytatását jelentette be
Mészáros Richárd
2021. 10. 10., v – 00:30

2021. október 10., vasárnap – 08:15
Friss ikon
Off

Törzs

Kogler szombat esti közleményében üdvözölte Kurz lépését. „Ez a megfelelő lépés a további, felelős kormányzati munka és Ausztria külföldi megítélése szempontjából” – emelte ki a zöldpárti alkancellár.

„Azt a változatot fogadták el, amelyet a koalíciós partner ÖVP-nek javasoltunk” – hangsúlyozta Kogler. „Ez azt jelenti, hogy folytatni tudjuk a kormányzati munkát” – tette hozzá, felidézve, hogy erről állapodott meg Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, Kurzcal és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel, akit a kancellár az utódjának javasolt.

Kogler egyben bejelentette, hogy vasárnap egyeztetni fog Schallenberggel, akivel „eddig nagyon építő jellegű volt az együttműködés”.

Kiemelte, hogy a koalíció folytatásával elfogadhatják végre a költségvetést, és folytathatják a kormányzat nagyszabású ökoszociális adóreformtervét.

Sebastian Kurz a szombat esti kabinetülést követően jelentette be lemondását a rá is vonatkozó korrupciós vizsgálatok nyomán. Közölte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat), s megtartja pártvezetői tisztségét is.

Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat. Hangsúlyozta, hogy a patthelyzet feloldása és az ÖVP/Zöldek koalíciójának megtartása érdekében döntött a lemondás mellett.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében.

Bevezető

Werner Kogler zöldpárti alkancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciójának folytatását jelentette be szombat este Sebastian Kurz kancellár lemondása után.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment