Search by category:
Egyéb kategória

A mentőknek is meghúzták a határokat

A mentőknek is meghúzták a határokat
Hegedűs Norbert
2021. 10. 24., v – 08:18

2021. október 24., vasárnap – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

Megtörtént eset, hogy Rajkán infarktust kapott egy szlovák kamionos, de mivel még a magyar oldalon tartózkodott, nem tudták a pár percre lévő pozsonyi kórházba szállítani, hanem egészen Győrig kellett visszahozni. Többek közt ilyen helyzetek észszerűsítése miatt egy szlovák-magyar pályázati program keretében mintaprojektet készül, ami után reményeik szerint az összehangolt rendszereknek köszönhetően szükséges esetben a mentők a határon is át tudnak majd segíteni. Ez azonban bonyolult jogi kérdések megoldását kívánja: Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára szerint hosszú folyamat lesz a jogi keretrendszer megváltoztatása.

Szakemberek szerint a határon átnyúló egészségügyi együttműködés nem választás kérdése, hanem szükségszerű dolog. Ha a szomszéd országból hamarabb ér a mentő, akkor a betegek érdekében át kell lépni a határokat. Európában vannak erre jó példák: Hollandiában Maastricht és a város nagy egyetemi kórháza közel van az országhatárhoz – a belga oldalon élőkhöz a mentő is hamarabb ér Hollandiából, mint a saját országukból. Ezért megteremtették az együttműködést – a sérültek, betegek az otthoni egészségbiztosításukra a szomszéd országban is ellátást kaphatnak.

Bevezető

Húszezer szlovák állampolgár él Rajka környékén, akik Pozsonyból költöztek át: őket hogyan lehet – határon át – ellátni, hisz a két országban más a rendszer irányítása és a jogi háttér? – ilyen kérdések is megfogalmazódtak a napokban Győrben tartott magyar-szlovák Mentős műhely rendezvényen. Bonyolult lesz a jogi keretrendszer összehangolása.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment