Search by category:
Egyéb kategória

Nincs érvényes tajkártyája? Akkor ennyit fizethet

Nincs érvényes tajkártyája? Akkor ennyit fizethet
Hegedűs Norbert
2021. 10. 29., p – 09:18

2021. október 29., péntek – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az alapellátás – bármennyire is meglepőnek gondolják sokan – lassan harminc éve privatizálták, a magánszektor látja el. Nagy Ákos, a MOK alelnöke ugyanakkor elismerte, hogy gyakran maguknak a háziorvosoknak sincs „magánorvosi tudatuk”, hiába dolgoznak vállalkozóként, inkább kényszervállalkozóként aposztrofáljak magukat. A díjtáblázatban meghatározott tételek minimum- és maximumdíjakat tartalmaznak a Magyarországon praktizáló, 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára.

Leírás

Hírgrafika: Sudár Éva

A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna tajszámmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A Világgazdaságnak adott interjúban a MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550 (vérvétel a rendelőben), a legmagasabb pedig 13 250 forint (vizsgálatot igénylő, nem finanszírozott véleményezés). A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel. A betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben kifüggesztve egy árlista, amely feltüntette a NEAK által nem finanszírozott ellátásokat – közölte Nagy Ákos. Hozzátette: azáltal, hogy az orvosi kamara kiadott egy ajánlást, most egységesebbek lesznek az árak, megszűnnek a területi egyenlőtlenségek.

Bevezető

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Ezek a tételek november 1-jétől érvényesek. Fontos tisztázni, hogy a díjak a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkoznak, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment