Search by category:
Egyéb kategória

Post-Covid rendelőkért indult aláírásgyűjtés

Post-Covid rendelőkért indult aláírásgyűjtés
Kiss Bartalos Éva
2021. 10. 29., p – 11:57

2021. október 29., péntek – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

Post-Covid ambulanciák létrehozását sürgetik az aláírásgyűjtéssel, amelyet Bindics László és Gál Zsolt indított. Személyes tapasztalataik is vannak a betegséggel, amely közeli hozzátartozóik halálát is okozta. Bindics László még most is küzd a Covid-19 fertőzés okozta tünetekkel, pedig már bő fél éve esett át a fertőzésen. „Februárban kaptam el a betegséget, tíz napig 39 fokos lázzal feküdtem otthon, majd rossz állapotban, kétoldali tüdőgyulladással bekerültem a dunaszerdahelyi kórházba. Onnan hat nap után hazaengedtek, de az általános orvos nem fogadott, senki nem adott tanácsot, hogy mik a teendők, milyen orvoshoz menjek, melyik specialistával vizsgáltassam ki magam. Mivel még nem épültem fel teljesen, végiglátogattam a szakorvosokat, így sikerült információkat gyűjteni az állapotomról“ – mondta Bindics László hozzátéve, hogy külföldön már előrehaladottabb a post-Covid szindróma kezelése, nálunk azonban kevesen foglalkoznak vele komplexen. Pedig a megbetegedésen átesett, és kórházat is megjárt betegek esetében ez indokolt lenne, hiszen ahogy Bindics László megjegyezte, kevés információ van a szindróma tüneteiről. „A betegek gyakran elvesznek a háziorvosok és a specialisták között. Nincs egy olyan rendelő, ahol komplexen rálátnak a Covid-19 által okozott problémákra, pedig erre van szükség“ – hangsúlyozta Gál Zsolt kiemelve Magyarország és Csehország példáját is. Gál szerint ez gazdasági szempontból is előnyös lenne, mivel ha most nem kezelik megfelelően a betegeket, akkor az később növeli az egészségügyi rendszer kiadásait, és további költségekkel jár majd. Regionális post-Covid-rendelők létrehozásában látják a helyzet megoldását, ahol komplex kezelést kaphatnának a betegek, emellett oltó- és tájékoztatópontként is szolgálhatnának, és adatgyűjtés szempontjából is hasznos lenne a hálózat, amelyet az egészségbiztosítók finanszírozhatnának. Bindics és Gál a Magyar Fórum politikusa, de leszögezték, hogy petíciójuk pártpolitika-mentes, országos szinten szeretnének rendszerszintű megoldást elérni. Gál szerint ehhez jogszabály-módosításra van szükség. Az interneten aláírható petíciót az egészségügyi minisztériumba továbbítanák.

Az országban elsőként az Érsekújvári Oktatókórház és Rendelőintézet indított postCovid-kezelést, ezen kívül szakorvosok, és további postCovid-központok is segítik a betegek gyógyulását, közölte az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya. „A tárca útmutatást adott a koronavírussal fertőzött betegek utókezelésére, amely elérhető a www.standardnepostupy.sk oldalon. Azok a páciensek, akiknél közepesen súlyos, vagy súlyos lefolyású volt a covid-19 okozta megbetegedés, intézményi, vagy otthoni állandó ellátásban részesülhetnek a post-Covid szindróma fajtája szerint belgyógyász, kardiológus, immunológus, tüdőorvos, pszichiáter, fizioterapeuta és hasonló szakorvosok által“ – közölte a tárca sajtóosztálya.

Bevezető
Dunaszerdahely/ Pozsony |

Kimerültség, légszomj, mellkasi nyomás, alvásproblémák,  izomfájdalom, rohamok, figyelemzavar – ez mind a post-Covid tünete lehet, amelynek kezelése szakmai segítséget igényel. Aláírásgyűjtés indult azért, hogy ez a post-Covid rendelőkben mindenkinek elérhető legyen.

Település / hely
Dunaszerdahely/ Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment