Search by category:
Egyéb kategória

Az oktatási reformról az Új Szó-stúdióban

Az oktatási reformról az Új Szó-stúdióban
Macsicza Mark
2021. 10. 30., szo – 15:07

2021. október 30., szombat – 15:12
Friss ikon
Off

Törzs

A napokban a parlament által is jóváhagyott oktatási reformba bekerült egy módosító javaslat, amely arról szól, hogy a szlovák nyelv és irodalom tantárgyat a nemzetiségi, így a magyar tanítási nyelvű iskolákban, az idegennyelv-oktatás módszertanával tanítsák. Milyen hatásai lehetnek a módosításnak? Mennyire felkészült az oktatási rendszer, hogy a szlovák nyelvet és irodalmat idegen nyelvként tanítsák? Megváltoznak a jövőben az érettségi követelmények? Mire számíthatnak a praktizáló pedagógusok?

Az Új Szó-stúdió vendége Prékop Mária, a Szövetség oktatási szakpolitikusa.

Az Új Szó-stúdió negyedik epizódja rendhagyó módon két részben valósult meg. Egy online beszélgetés formájában kérdeztük az oktatási refomról Vančo Ildikót, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-európai Tanulmányok Karának docensét, a kisebbségi oktatásügy, a tannyelvpolitika, a kétnyelvűség pszicholingvisztikai és szociolingvisztikai problémáinak szakértőjét.

Az Új Szó-stúdió házigazdája Czímer Gábor, a lap belpolitikai rovatának munkatársa.

Az Új Szó-stúdió egy 10 részes videósorozat, amelyben a szlovákiai magyar politikai élet szereplői kapnak teret az eszmecserére és a vitára. A stúdióbeszélgetéseken a szlovákiai magyar közélet vezető képviselői ütköztetik véleményüket a szlovákiai magyar érdekképviselet jövőjéről, a szlovákiai többségi és kisebbségi politikai erőviszonyokról, de terítékre kerül a 2021-es népszámlálás eredménye is. Iratkozzon fel Facebook-oldalunkra és YouTube-csatornánkra, hogy mindig képben legyen!

Az Új Szó-stúdió a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Bevezető

Az Új Szó-stúdió negyedik adásában két szakértő véleményét hallgattuk meg az oktatási reformról, azon belül is arról a tételről, amely lehetővé teszi a szlovák mint idegen nyelv oktatását a magyar tannyelvű iskolákban. Miként látja a változásokat és azok lehetséges hozadékait egy oktatási szakpolitikus és egy egyetemi docens

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment