Search by category:
Egyéb kategória

Elismerték, a magyar kormány használja a Pegasus kémszoftvert

Elismerték, a magyar kormány használja a Pegasus kémszoftvert
Hegedűs Norbert
2021. 11. 04., cs – 18:07

2021. november 4., csütörtök – 18:16
Friss ikon
Off

Törzs

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a Pegasus-ügyben – mondta Kósa Lajos (Fidesz), a bizottság zárt ülése után. A politikus beismerte, hogy a belügyminisztérium vett az izraeli Pegasus kémszoftverből, amivel kormánykritikus újságírókat és aktivistákat hallgattak le. Kósa szerint a vásárlásban nincs semmi kivetnivaló, az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, amihez bírói, igazságügyi miniszteri engedélyt kaptak. Vadai Ágnes, a DK képviselője szerint a kormány tovább titkolózik, és nem hajlandóak elárulni, kiket hallgattak le a Pegasus nevű kémszoftverrel. Ráadásul 2050-ig titkosították a honvédelmi és rendészeti bizottság tegnapi üléséről készült jegyzőkönyvet, ahol többek között a belügyminisztert hallgatták meg – tette hozzá Vadai Ágnes.

Júliusban derült ki, hogy több mint 50 országban, köztük Magyarországon is megfigyelésre használták az izraeli NSO kémszoftverét, a Pegasust. A célpontok között voltak újságírók és jogvédők is. Egy oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük újságírókét, ellenzéki politikusokét és üzletemberekét. Némelyikük telefonjának vizsgálata során kiderült, hogy valóban feltörték a készüléküket. Az USA november elején három másik céggel együtt feketelistára tette a Pegasust gyártó NSO-t. (Népszava, Telex, atv, só)

Bevezető

Kósa Lajos, a magyar honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke csütörtökön elismerte, hogy a kormány használja a Pegasus kémszoftvert.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment