Search by category:
Egyéb kategória

Lékaiéktól sokat várnak, Kukučkáék végre győznének

Lékaiéktól sokat várnak, Kukučkáék végre győznének
Orosky Tamás
2022. 01. 12., sze – 18:08

2022. január 13., csütörtök – 09:00
Friss ikon
Off

Törzs

Magyar részről komoly beruházások előzték meg a kontinenstornát: Budapesten felépült a vadonatúj, 20 ezres befogadóképességű MVM Dome, Szegeden a szintén nemrég felavatott Pick Aréna (8100), Debrecenben pedig felújították a Főnix Arénát (6500). Ráadásul ezek a helyszínek maximális kapacitással működhetnek az Eb alatt, a szurkolóknak csak a védettségi igazolványt (a két oltást igazoló iratot) kell felmutatniuk.

Szlovákiában szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, egyáltalán lehetnek-e nézők a pozsonyi Ondrej Nepela-csarnokban (10 000) és a kassai Steel Arénában (8350). Végül a befogadóképesség 25%-át tölthetik meg drukkerek a csak kozmetikai változásokon átesett stadionokban.

A csapatépítés vizsgája

A fent említett tények akár az elvárásokat és az esélyeket is szimbolizálhatnák. A magyar válogatott elmúlt időszakban nyújtott teljesítménye bizakodásra ad okot. Az új szakmai stáb (Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodríguez másodedző, Nagy László csapatmenedzser) bő két éve vette át a gárda irányítását, kimondottan az idei Eb-re fókuszálva. A fiatalítás ráadásul remek eredményekkel párosult: a 2020-as Európa-bajnokságon 9., a tavalyi vb-n 5. lett a csapat, így a mostani tornán talán még visszafogottnak is mondható a hivatalosan elvárt középdöntőbe jutás.

Kapusok

Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter)

Jobbszélsők

Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Alvarez Pedro (Balatonfüred)

Jobbátlövők

Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilics Zoran (Veszprém), Máthé Dominik (Elverum)

Irányítók

Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Stuttgart), Lékai Máté (Veszprém)

Beállók

Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)

Balátlövők

Bodó Richárd (Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock)

Balszélsők

Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Tatabánya)

 

Cím
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Több szakíró is meglepetést vár tőlünk, még a döntőt is emlegetik velünk kapcsolatban. Ez persze nagy boldogság lenne, hízelgő lenne számunkra, de nem szabad vele sokat foglalkozni. Meccsről meccsre kell összeraknunk magunkat azzal, hogy a saját elvárásainknak feleljünk meg – mondta a tegnapi sajtóeseményen Gulyás István.

A csapatépítéssel kapcsolatban Sipos Adrián, a Veszprém játékosa elmondta, az idő nekik dolgozott. „Két éve formálódik az új csapat, az új stáb. Egyre jobban ismerjük egymást, egyre többet edzünk és játszunk együtt. Arra azonban figyelnünk kell, ne essünk át a ló másik oldalára – szögezte le a beálló.

Részben ez okból is a magyar válogatott az éles rajtig nem is fog egyáltalán edzeni az MVM Dome-ban, ahol a meccseiket rendezik. Gulyás szerint ez nem jelent hátrányt („a pálya mérete mindenhol ugyanakkora”), a feladatát mindenki ismeri. Az átlövő Máthé Dominik pedig azt is elárulta, mi is ez konkrétan. „A kapuban és a védekezésben kell hoznunk a teljesítményt, Máté és a többi irányító megszervezi a játékot, nekünk pedig az a feladatunk, hogy minél több lövést gólra váltsunk” – foglalta össze tömören a stratégiát az Elverum légiósa.

Azaz: Mikler Roland jó formája sokat lendíthet a csapaton, csakúgy, mint az, ha Lékai jó napot fog ki, és tömi labdákkal a klasszissá érett beállót, Bánhidi Bencét. Utóbbi már két éve is villogott, és első magyarként helyet kapott a torna All Star-csapatában.

2020-ban bombaerős csoportból, az oroszok, a dánok és az izlandiak társaságában ment tovább a magyar csapat igen jó mérleggel (2 győzelem, 1 döntetlen). Idén a hollandok elleni csütörtöki (20.30) nyitány után vélhetően a portugálok és megint csak az izlandiak ellen fog eldőlni a továbbjutás kérdése (az első kettő folytathatja a középdöntőben).

Elég egyéni kézilabdát játszanak a hollandok, nagyon gyorsak. A pálya középső területét nagyon gyorsan játsszák át, az embereikre szabták a stílusukat” – mondta Gulyás az első ellenfélről, Máthé pedig hozzátette, ha sikerül kikapcsolniuk Luc Steint, saját maguk számára is sokkal könnyebbé teszik a meccset.

Ami a másik két riválist illeti: a portugálok sokat fejlődtek az utóbbi években, a tokiói olimpián is ott voltak, és szinte folyamatosan az üres kapus játékot erőltetik. Izland pedig kiszámíthatatlan, de már nem olyan erős, mint a 2010-es évek elején volt.

Kapusok

Teodor Paul (USAM Nimes), Marián Žernovič (Ferencváros), Michal Martin Konečný (BM Puente Genil)

Jobbszélsők

Tomáš Urban (TSV GWD Minden), Marek Kováčech (HS Leoben)

Jobbátlövők

Marek Hniďák (HC Burgenland), Marek Korbel (Plzeň), Patrik Hruščák (HK Košice)

Irányítók

Tomáš Smetánka (Viveros Herol BM Nava), Martin Potisk (ThSV Eisenach), Ľubomír Ďuriš (Gyöngyös)

Beállók

Dominik Kalafut (HSG Nordhorn), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau), Šimon Macháč (Eger)

Balátlövők

Jakob Prokop (Viveros Herol BM Nava), Jakub Mikita (Ferencváros), Oliver Rábek (Prešov)

Balszélsők

Martin Briatka (Považská Bystrica), Lukáš Péchy (Hlohovec)

Cím
A SZLOVÁK VÁLOGATOTT KERETE

Nincs veszítenivalójuk

A szlovák válogatott eddig háromszor szerepelt Európa-bajnokságon (2006-ban, 2008-ban és 2012-ben is 16. lett), de azóta sokat gyengült a csapat, így kizárólag a társrendezői státusznak köszönheti, hogy ott lehet a legjobb 24 gárda között.

Peter Kukučka szövetségi kapitány védencei az elmúlt időszakban nem igazán tudtak összerázódni. Rengeteg volt a sérülés, és a szakember Martin Straňovskýval való összetűzése is kihatott a csapatra (a közelmúlt legjobb szlovák játékosa azóta nem szerepelt címeres mezben). A gárda majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt, 2020 januárjában nyert utoljára (!) mérkőzést, azóta mind a kilenc találkozóját elveszítette.

Nem túl jó érzés állandóan kikapni, ráadásul az osztrákok elleni felkészülési meccsek a járvány miatt elmaradtak. De nincs más hátra, előre kell néznünk, és élesben megtörni a rossz sorozatot – nyilatkozta a tegnapi online sajtótájékoztatón Ľubimír Ďuriš csapatkapitány. A kapus Teodor Paul pedig hozzátette: „Nem lesz gond az önbizalmunkkal. Horvátországban és Spanyolországban is jól játszottunk, azt a teljesítményt kell megismételni.

A csütörtöki (20.30) nyitómeccsen Norvégia ellen vélhetően még ez sem lesz elegendő a bravúrhoz a torna egyik (nem is annyira titkos) esélyese ellen. „Nehéz megmondani, mire számíthatunk. A korábbi években a norvégok nem igazán rotálták a csapatot a hasonló meccseken, szerintem teljes erőbedobással fognak játszani ellenünk, mert a legmagasabb céljaik vannak” – jegyezte meg Kukučka. Ďuriš pedig azzal egészítette ki, hogy ők sem fognak tartalékolni a némileg fontosabb másik két csoportmeccsre. A kassai F csoportban ugyanis a litvánokat a papírforma alapján nekik is le kellene tudniuk győzni, így a továbbjutásért vélhetően az oroszok ellen kellene a nagy bravúr.

Bevezető
Budapest/Kassa |

Csütörtöktől január 30-ig tart a 15. férfikézilabda-Európa-bajnokság, melynek Magyarország és Szlovákia, konkrétan Budapest, Szeged, Debrecen, Pozsony és Kassa ad otthont.

Település / hely
Budapest/Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment