Search by category:
Egyéb kategória

Víztoronyban alakítottak ki kápolnát Bősön

Víztoronyban alakítottak ki kápolnát Bősön
Kiss Bartalos Éva
2021. 11. 04., cs – 18:37

2021. november 4., csütörtök – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Reggel héttől kora estig látogatható a bősi park szélén lévő kápolna. Október elején szentelték fel a kápolnát az egykori víztoronyban, amelyet a koronavírus miatti lezárások idején sikerült teljesen átépíteni. Három testvér, Csörgő Árpád, Péter és Emese polgári társulásukkal már számos jótékonysági kezdeményezést segítettek, ha kellett, kabátokat gyűjtöttek a rászorulóknak, vagy diákok korrepetálását, programjait, kirándulásait térítették meg az adó 2 százalékának felajánlásából összegyűjtött alapból. „Társulásunk lokális jellegű, jótékonysági szervezetnek indult, de mindig volt több ötletünk is, ezek egyike volt a kápolna. Mindannyian szívesen megyünk be a templomba lelki felfrissülésért.

Mivel a templomokat nem lehet őrizetlenül nyitva hagyni, ezért megfogadtunk, hogy találunk rá megoldást, hogy itthon is elérhető legyen az ilyen feltöltődés“

– fogalmazott Csörgő Árpád. A társulás bérbe vette a várostól az 1800-as évek végén épült víztornyot, ezután elkezdődött a munka, amelynek eredményeként ma bárki megpihenhet a kápolnában. Egy 1902-es térképen már rajta van a víztorony, ami kívülről ép volt, belül azonban betonrengeteg, hulladék és falfirkák borították. A társulás célja az volt, hogy a lehető legtöbb munkát saját forrásból elvégezhessék, de talán nem is számítottak arra, hogy mekkora összefogást vált ki a tervük a közösségben. Munka pedig akadt bőven, a takarítástól kezdve a vakolat leverésén át a festésig és a berendezésig, de mindegyik mozzanatban megjelent a jótékonyság.

A kezdeményezők rengeteg segítséget kaptak az építésnél, több mester ingyen, vagy az eredeti ár töredékéért végezte el a munkát. A kápolna földszintjén lévő pad pedig a testvérközség, Csíkszentmihály ajándéka. Az emeletre vezető falépcső mellett a keresztút állomásait látjuk. Az emeleten egy óriási kereszt uralja a teret. A helyi Amadé parkban villámcsapás következtében leszakadt egyik platánfa ága, ezt használta fel a készítő a kereszt megalkotáshoz. A mennyezetet díszítő M betű pedig a névadó szentre, Szűz Máriára utal. A lokálpatrióta elmondta, hogy nem volt egyszerű kiválasztani, kinek a tiszteletére szenteljék fel a kápolnát, végül azonban egységes álláspontra jutott a család.

A kápolna már elkészült, idősek és fiatalok egyaránt látogatják. A tervek szerint itt még nem fejeződtek be a munkák, a következő állomásként padokat helyeznének el a kápolna környékén, ahol mindenki feltöltődhet.

Víztoronyban alakítottak ki kápolnát Bősön
2021. 11. 04., cs – 18:44
Kiss Bartalos Éva
Gallery images

Leírás

Mindig nyitva áll a bősi kápolna ajtaja, amelyet közösségi összefogással egy több mint százéves víztoronyban alakított ki a Animade Polgári Társulás. A Szűz Mária kápolna helyi mesterek munkáját dicséri.

Bevezető
Bős |

Mindig nyitva áll a bősi kápolna ajtaja, amelyet közösségi összefogással egy több mint százéves víztoronyban alakított ki a Animade Polgári Társulás. A Szűz Mária kápolna helyi mesterek munkáját dicséri.

Település / hely
Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment