Search by category:
Egyéb kategória

A jelöltekről

A jelöltekről
Holop Zsolt
2021. 11. 05., p – 16:59

2021. november 6., szombat – 10:46
Friss ikon
Off

Törzs

Pillanatnyilag úgy néz ki, ha a párt bővül is további kisebb tömörülésekkel, az a népszerűségi mutatóin alig javíthat. Vannak a Szövetség potenciális bázisából szavazatokat elvonó magyar politikusok, maradtak különálló magyar formációk, és a szlovákiai magyar választók voksaiból természetesen szlovák politikai tömörülések is profitálnak. Továbbá hathat a Szövetség eredményére a nem szavazók aránya is.

Azt kívülről nem látni, hogy az egyes szinteken mennyien nem mentek át az elődpártokból a Szövetségbe, de mindenki tisztánlátása érdekében ajánlatos volna nyilvánosan is körüljárni. Ezzel a helyzetfelméréssel egyidejűleg a potenciális választók egy része bizonyára elvárja, hogy a Szövetség országos és regionális politikusai mielőbb közzétegyék: a három legközelebbi választás közül melyiken/melyeken mérettetnék meg magukat. Jövőre egyszerre lesz helyhatósági és megyei választás, alapesetben (azaz akkor, ha nem hozzák előbbre) 2024-ben parlamenti választás. Tisztességes volna mielőbb jelezni, kik és mely választáso(ko)n jelöltetnék magukat. A mihamarabbi tájékoztatás egyrészt a szándékot hitelesítő gesztus, másrészt valahol szükségszerű is, mert a mai gödörből az vezethet kifelé, ha az egyéni ambíciókat mindenki (választó, párt és jelölt) egyszerre és időben tudja mérlegelni.

Az „időben” is kulcsszó, mert a szlovákiai magyarok közéletileg közömbösebb része sokszor fáziskéséssel veszi tudomásul és/vagy emészti meg a fejleményeket. Nem reprezentatív a mintám, de találkoztam nem egy honi magyarral, aki tájékozottságban még a Szövetség megalakulásánál sem tart.

Ezzel összefüggésben jobb mielőbb tudni, hogy a Szövetség – a pártegyesüléskor lefektetett mechanizmuson és elveken túl – a gyakorlatban miként képzeli el a jelöltállítást. Ez azért nem pártbelügy, mert a Szövetség néhány hónap múlva a szlovákiai magyarok szavazatait fogja kérni, és a potenciális választók egy része valószínűleg idejében felmérné a kínálatot. Remélhetőleg már egyetlen komoly itteni magyar politikus sem épít arra az ezredfordulóig talán még működő, de azóta erősen halványuló reflexre, hogy a szlovákiai magyar kritikátlanul szavaz a „magyar párt” röviddel a választások előtt közzétett jelöltlistájára (ha egyáltalán a pártra voksol, ha egyáltalán voksol).

A Szövetség potenciális választótábora nem engedheti meg magának az utolsó pillanatos egyéni taktizálások luxusát. Meg a különféle választott köztisztségek esetleges etikátlan halmozását sem akkor, amikor önkormányzati, megyei és törvényhozási szinten is nehéz idők járnak és jönnek, és amikor egyetlenegy funkcióban sem lehet csak úgy hátradőlni.

Bevezető

Ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni” – jegyezte meg Forró Krisztián pártelnök azzal kapcsolatban, hogy a minap a Focus közvélemény-kutató ügynökség 5,2 százalékos népszerűségi indexet mért a Szövetségnek, tehát bejutna a parlamentbe.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Korpás Árpád

Read More

Post Comment