Search by category:
Egyéb kategória

A mi nagy horrorkaravánunk

A mi nagy horrorkaravánunk
Holop Zsolt
2021. 11. 05., p – 16:41

2021. november 6., szombat – 12:49
Friss ikon
Off

Törzs

Magyarországon is éppen rekordokat döntöget a használtautó-piac. Az árakkal együtt különös módon a járgányok átlagéletkora is nő, és lassan eléri a 15 évet. A hétköznapi embernek pedig esélye sincs arra, hogy új, méregdrága elektromos autóhoz, vagy plug-in hibridhez jusson. Sőt, mióta a használt verdák ára is az egekbe szökött, azokból is csak az egyre öregebbekhez tud hozzáférni. Aki szánna új autóra, jobbára szintén csak vakarhatja a fejét, mert a Covid keltette csiphiány miatt abból sincs elég, akadozik a gyártás hónapok óta.

Az autópark tehát öregszik, a károsanyag-kibocsátás pedig nő. Glasgow-ba, a globális klímacsúcsra közben több mint 400 magánrepülőgéppel érkeztek az átmenetileg zöldre mázolt politikusok. A Sunday Mail számítása szerint 13 ezer tonna szén-dioxidot eregettek így a levegőbe, de végig arról papoltak, hogy mindenki most azonnal csökkentse a karbonlábnyomát! Aztán beültek a végeláthatatlan autókonvojaikba, és végigparádéztak a városon. Valójában eszük ágában sincs, hogy a hosszú távú eredmények érdekében rövid távon hatékony, de kényelmetlen korlátozásokba fogjanak. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt, hogy kedvezzenek a választóiknak és ők nyerjék a következő választást.

Az ember ezen már csak kínjában nevet. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt a kártékony gépezetet, ezt a földgolyónyi horrorkaravánt, amit közösen hajtunk, telis-tele káros anyagokkal, mi magunk képtelenek vagyunk megjavítani. Menthetetlenül a falnak vezetjük. Már csak abban bízhatunk, hogy valaki kívülről megbütyköli majd, és időnként kivesz egy-egy csipet innen-onnan, ahová nem kell, és átrakja máshová…

Mert mindig kiderülhet, hogy valahová nem odaillő csip került. Legyen szó akár a most nagyon divatos, agyonistenített, sokmázsás aksikkal mozgatott elektromos autókról. Még azokkal kapcsolatban is előjöhet, hogy hagynának némi kívánnivalót maguk után egy tökéletes körforgásos gazdaságban. De nincs az a földi halandó, főleg politikus, aki egy ilyen horderejű biznisznél bármikor is vállalná a fekvőrendőr szerepét.

Nincs. Nem volt, és nem is lesz. Mert az egész világ áthajtana rajta. Fékezés nélkül.

Bevezető

Rendületlenül róják az európai autópályákat a horrortrélerek álmatag sofőrjeikkel, úgy keringőzve a forgalmi sávok között, mintha Strauss zenéjére járnák jobbra-balra az „eeegy-ket-tő, eeegy-ket-tőt”, mögöttük az ingatag szerelvényeikkel. Fuvarozzák éjjel-nappal nyugatról keletre a használt autók millióit.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nyerges Csaba

Read More

Post Comment