Search by category:
Egyéb kategória

Több mint 2500 kórházi orvos fenyegetőzik a felmondással

Több mint 2500 kórházi orvos fenyegetőzik a felmondással
Nagy Roland
2021. 11. 05., p – 15:47

2021. november 5., péntek – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

Peter Visolajský, a LOZ elnöke a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról a nyilatkozatról, amelyet a szakszervezet még szeptember végén indítványozott. Több mint egy hónap alatt 2511 aláírást sikerült szerezniük a kórházakban dolgozó orvosoktól, akik a nyilatkozatban kijelentik, hogy ha az egészségügyi minisztérium és a kormány nem javít sürgősen az egészségügy helyzetén, akkor készen állnak beadni a felmondásukat. 

Orvosi panasz a túlórák miatt

Pozsony |

A Szlovák Orvosszakszer-vezet (LOZ) kedden arra figyelmeztetett, hogy az egészségügyi dolgozók gyakran a törvényben megengedett maximumnál is többet túlóráznak.

Visolajský hangsúlyozta, a hatalmas munkaerőhiány miatt az orvosoknak gyakran többet kell túlórázniuk, mint amennyit a törvény maximálisan megenged. A helyzet különösen aggasztóvá vált a koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödésével, és a tendenciák arra utalnak, hogy a neheze még hátra van. További súlyosbító körülmény, hogy vannak olyan kórházak (főként az ország északi régióban, a fekete besorolású járásokban), ahol már most is halasztani kell a műtéteket, mert az egészségügyi dolgozók alig győzik ellátni a vírussal fertőzött pácienseket. Ezek közé tartozik például az Ólublói Kórház.

Már tárgyaltak

Visolajský szerint nem ők akarnak határidőket szabni a minisztériumnak és a kormánynak, ezt megteszi maga a rendszer, amely már így is csak alig működik.

„Előre lehetett tudni, hogy érkezik a harmadik hullám, és az sem újdonság, hogy a nővérek és az orvosok elvándorolnak a kórházakból. Mit tett azért az állam, hogy ez ne történjen meg?”

– tette fel a kérdést a szakszervezet vezetője.

Hozzátette, a kórházak manapság már nem is működhetnének, ha az orvosok nem lennének hajlandóak beleegyezni a túlórákba. 

A LOZ szeptemberben már figyelmeztetett erre a problémára, akkor 8 követelést fogalmaztak meg a kórházak helyzetének stabilizálására. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter tárgyalóasztalhoz is ült az orvosokkal, de Visolajský azt állítja, hogy az egyeztetés nem vezetett eredményre.

„A minisztérium és a kormány univerzális megoldásnak állítja be a kórházhálózat optimalizációjával kapcsolatos reformot. Sajnos azonban ez nem old meg minden problémát”

– jegyezte meg a szakszervezet vezetője. Elmondása szerint az is sajnálatos, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök egyelőre nem tudott időt találni az egyeztetésre.

A tárca dolgozik

A problémával kapcsolatban felkerestük az egészségügyi minisztériumot. Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője lapunknak eljuttatott közleményében arra kérte az orvosokat, hogy ebben a nehéz helyzetben továbbra is koncentráljanak az életek megmentésére.

„Előkészítettünk egy áttörő reformot, amely végső soron több megmentett életet eredményez, és az egészségügyi dolgozók munkakörülményein is javít. Kidolgoztuk a rendelőhálózat reformját, a sürgősségi ellátás reformját, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az orvosok fizetése a jövő évtől javuljon”

– reagált a szóvivő, hozzátéve, hogy az orvostanhallgatók oktatásának megváltoztatásán is dolgoznak, illetve megkönnyítenék a külföldről érkező egészségügyi dolgozók elhelyezkedését.

(nar, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A kórházakban dolgozó orvosok többsége kész benyújtani a felmondását, ha a kormány nem javít a helyzetükön – jelentette be a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ). Azt állítják, hogy a minisztérium a kórházreform segítségével akarja rendezni az orvosok helyzetét, de ez nem lesz elegendő.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment