Search by category:
Egyéb kategória

FELMÉRÉS: Csökkent a Szlovákia NATO-tagságát támogatók száma

FELMÉRÉS: Csökkent a Szlovákia NATO-tagságát támogatók száma

Mészáros Richárd

2023. 05. 26., p – 13:41

A múlt évi 72 százalékról 58 százalékra csökkent a NATO-tagság támogatottsága Szlovákiában, míg az EU-tagságé 77-ről 64 százalékra – derül ki a Globsec elemzőközpont idei felmérésből. 

A Globsec elemzőközpont idén is egy széleskörű közvéleménykutatást készíttetett, amely során nyolc uniós tagállamban, így Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában azt vizsgálták, milyen az emberek hozzáállása Oroszországhoz, Ukrajnához, a vezetőikhez, a háborúhoz, hogyan változott az EU és a NATO támogatottsága, valamint a demokráciához való viszonyulás.

Az Ukrajnában kirobbant háborúért a megkérdezettek 40 százaléka Oroszországot teszi felelőssé, míg 34 százalék szerint a háború tüzét a Nyugat szította azzal, hogy provokálta Oroszországot. 17 százalék szerint a háborúért Ukrajna a felelős.

Róbert Vass, a Globsec elnöke elmondta, a felmérés eredményeire más második éve nyomja rá bélyegét az Ukrajnában dúló háború. Úgy véli, míg néhány ország esetében a háború még inkább megerősítette a Nyugathoz és az NATO-hoz fűződő kapcsolatot, addig más országokban, köztük Szlovákiában is, az álhírek miatt polarizálódott a társadalom, és aláásta a demokráciába és az euroatlanti szövetségbe vetett bizalmat.

A megkérdezett szlovákiaiak 57 százaléka a katonai technikák és felszerelések átadását a védekező országnak nyújtott támogatásként értékeli, míg 69 százalék ezt Oroszország provokációjának tartja. A hazai válaszadók 59 százaléka az ukrajnai menekültek megsegítése mellett foglalt állást, 69 százalék szerint azonban az ukránoknak nyújtott segítség a szlovák állampolgárok kárára történik.

Read More

Post Comment