Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Dél-Szlovákia kórházak nélkül?

Téma a VASÁRNAPBAN: Dél-Szlovákia kórházak nélkül?

Horváth Bianka

2023. 01. 16., h – 10:02

Akárhogy is, kórházreformra szükség van, és tény, hogy Szlovákiában túl sok az olyan intézmény, ahol mindent csinálnak, csak semmit nem rendesen

Ebben akar rendet teremteni az EU újjáépítési alapjából finanszírozott kórházreform, amelynek az a lényege, hogy nagy szakmai tudást igénylő, specializált műtéteket vagy komplex, akut ellátást csak néhány kórház nyújtana az országban. Ezeknek autóval egy-másfél órán belül mindenhonnan elérhetőknek kell lenniük. A többi, alacsonyabb szintű kórházban viszont csak az alapellátás, az egynapos sebészet és a rehabilitáció marad, ami tulajdonképpen az elfekvő elegánsabb megnevezése. Az egyes kategóriákba való besoroláskor az egészségügyi minisztérium figyelembe vette a vonzáskörzeten belüli potenciális betegszámot, a kórház elérhetőségét, az ott elvégzett beavatkozások számát, a személyzetet és a kötelező gyógyászati programok meglétét.

Ki elégedett a bejelentett leosztással? Mely kórházak tartoznának a legmagasabb, ötödik szinthez? Hány negyedik szintű kórház lesz az országban? Milyen jellegű beavatkozásokat végeznek majd ezekben? Melyek a harmadik szintű kórházak, és milyen ellátást kapnak ezekben a páciensek? Mi marad az első és második szintű kórházaknak, és melyek azok? Mi okozza a jelenlegi gyógyszerhiányt?

Vrabec Mária írása elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban.

Read More

Post Comment