Search by category:
Egyéb kategória

Van, ahol fél év alatt már négyszeres a várólista

Van, ahol fél év alatt már négyszeres a várólista
Sudár Éva
2021. 11. 09., k – 13:51

2021. november 9., kedd – 14:19
Friss ikon
Off

Törzs

Szürkehályog, térd- és csípőprotézis műtét: ezek azok a beavatkozások, amelyeknél mindig magas számokat ad ki a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) hivatalos váróslista-összesítése. Ez már tavasszal, a koronavírus-járvány harmadik hulláma után is így volt, amikor a műtéteket újra lehetett indítani a magyar kórházakban. Ekkortól figyeljük a várólisták alakulását, s grafikánkban láthatják, hogy a nyár folyamán jelentősen megugrott a várakozási idő, s vele a betegek száma – leginkább a szombathelyi kórházban. A számok ugyanakkor magyarázatra szorulnak, a Győri Új Szó igyekszik is megadni.  

Leírás

A számok magukért beszélnek. Hírgrafika: Sudár Éva  

Nézzük példának a csípőprotézis-műtéteket. A NEAK összesítésnél „az átlagos tervezett várakozási időt” mutatjuk, illetve a várakozók számát. Ez alapján Győrben 688 napot, Szombathelyen 833 napot kell várni tervezetten egy műtétre. (Tavasszal 549-et, illetve 244-et kellett.) Ez elrettentő szám, s még inkább az, ha a legutóbb tervezett időpontot is hozzávesszük: aki most jelentkezik be műtétre a Petzben, az 2023.10.18-ra (708 nap) múlva kap időpontot. A Markusovszkyban pedig 2025. 07. 02-ra, tehát 1331 nap múlva. Ezek előre tervezett számok, lényegesen barátságosabb az az adat, amit az „átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt hat hónapban” című oszlop takar. Ez Győr esetében nagyjából a fele az előbbinek: 280 nap, Szombathelynél pedig még nagyobb a különbség, ugyanis csak 102 nap.  

A különbség több okból adódik. Egyrészt a járvány miatti kórházi zárások kiszámíthatatlanok, így az is, hogy az adott ortopéd osztályok (amelyek a műtéteket végzik) hány beavatkozásra kapnak engedélyt – mikor kapják vissza az általában a Covid-osztályokra vezényelt orvosokat, ápolókat. Sok múlik a betegeken is, ugyanis többen beadják a papírokat, tudva, hogy sokáig kell várni, s maguk is úgy terveznek, hogy fél-egy, esetleg két évig még kibírják a fájó térdükkel, csípőjükkel. Amikor viszont jön egy váratlan hívás a kórházból, hogy esetleg előbb sorra tudnának kerülni, nemet mondanak. Jó okuk van erre, ugyanis sokan a nyugdíjas életükhöz tervezik a műtétet, s aktívként egyszerűen nem tudnak fél évig táppénzre menni. A helyükre beugró beteg így jóval kevesebbet vár a tervezettnél, akár három-négy hónapon belül megműthetik – három-négy év helyett. 

Amit látunk még a friss NEAK-táblázatból, hogy a „tárgyhónapot megelőző 6 hónapban ellátott esetek száma” a Petzben 132, a Markusovszkyban 129 volt. Ez azt jelenti, hogy Győrben és Szombathelyen havonta átlagban 20-22 csípőprotézis-műtétet végeztek el. Ez a szám – ha leállnak a műtétekkel – jelentősen csökkenhet, a várakozók száma azonban nem. Így az „átlagos tervezett várakozási idővel” sajnos kezdhetünk barátkozni.  

Bevezető

A Covid-járvány negyedik hulláma elérte Magyarországot, ez már nem lehet vita tárgya. A korábbi tapasztalatok alapján arra is számíthatunk, hogy bizonyos műtétekkel ismét leállnak (vagy csökkentik azok számát) a kórházak. Leginkább az előre tervezhető beavatkozásoknál számíthatunk erre, vagyis ott, ahol nem életmentő az operáció, s az egészségi állapotot sem veszélyezteti meghatározóan a műtét halasztása. A Győri Új Szó megnézte, hogy a nyugat-dunántúli régió két meghatározó kórházában tavasz óta hogyan alakultak a várólisták. A mindig kardinális protézisműtéteknél kértük le az adatokat. Ezt tesszük majd a negyedik hullám után is.  

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment