Search by category:
Egyéb kategória

Ilyenen még nem ültünk: Győrben a világ legkönnyebb csuklós busza

Ilyenen még nem ültünk: Győrben a világ legkönnyebb csuklós busza
Sudár Éva
2021. 11. 10., sze – 12:57

2021. november 10., szerda – 14:21
Friss ikon
Off

Törzs

A Credobus autóbuszokat gyártó, győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport közel két év alatt, kizárólag saját forrás felhasználásával fejlesztette ki az új Credobus Econell 18 Next-et, mely a gyártó szerint „komoly figyelemre számíthat Magyarországon és a környező országok piacain”. Mosonmagyaróváron a festett-fényezett vázszerkezet és a fém alkatrészek szettjei készülnek, Győrben pedig az összeépítés és készre szerelés zajlik. A jármű a világ legkönnyebb, 18 méteres kategóriájú csuklós autóbusza – szerdán Győrben mutatták be. A győriek vasárnapig a Volánbusz Zrt. helyi járatain találkozhatnak vele és tesztelhetik.

A műszaki innováció lényege, hogy a jármű mindhárom futóműve 19,5 colos átmérőjű kerekekhez méretezett, s ez az optimalizációt és tömegcsökkentést tette lehetővé. Ezért a jármű saját tömege a megszokott 17-18 helyett mindössze mintegy 14 tonna. Az alacsonyabb saját tömeg és fogyasztás miatt az új Econell 18 Next kategóriája legkedvezőbb üzemanyag-felhasználású, és legalacsonyabb fajlagos szén-dioxid kibocsátású dízel csuklós busza.

Tormássy Attila, a Credobus értékesítési és marketing vezetője a bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jármű racionális átmenet a dízel és az e-mobilitás korszaka között. A beépülő E-szakaszú NEF-motorcsalád hosszú évekig az egyik legtisztább üzemű dízel erőforrásnak fog számítani. A busz minden költségtényezőben kedvezőbb lesz versenytársainál, beleértve a vételárat is. A leendő üzemeltetők buszonként évi 15 százalékos üzemanyag-megtakarítással számolhatnak, ami összességében több százmillió forintos spórolást jelenthet.

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója a bemutatón javarészt Győr-Moson-Sopron megyei beszállítói bázist méltatta, köztük a Rábát és a Graboplastot, hozzátéve, hogy számításaik szerint a megyében 500 család megélhetését biztosítják. Elmondta: idén 420 járművet adtak át a Volánbusznak. Dézsi Csaba András győri polgármester jelezte, számos lépést tettek, hogy Győr zöld város legyen, s ennek a busznak a kisebb károsanyag-kibocsátása is ezt bizonyítja.

Visszatérve az autóbuszra: szélessége eléri a műszakilag megengedett maximális értéket, s ez nagyobb állófelületet, szélesebb járófolyosókat és kényelmesebb üléselrendezést eredményez. Hozzátette: az Econell 18 Next-ben az elvárt utastér-kialakítás határozza meg a szerkezeti felépítést, és nem fordítva, s akár 25 százalékkal magasabb ülésszám mellett is nagyobb befogadóképességgel rendelkezik, mint közvetlen versenytársai.

Ami még az utasok számára fontos: virtuális műszerfal, az elektronikus rögzítőfék, eső- és fényérzékelő mellett kényelmüket és biztonságukat USB-töltők, ultraszéles utasinformációs monitorok, LED-világítás és antivirális klíma szolgálja, amely csökkenti a koronavírussal való megfertőződés kockázatát.

A cégcsoportnál a világpiaci bizonytalanságok ellenére tovább építkeznek Mosonmagyaróváron. A folytatódó öntödei rekonstrukció mellett 2022 elején elkészül a 2008 óta folyamatosan bővülő új mosonmagyaróvári autóbuszgyár harmadik üteme. A 2 milliárd forint összértékű beruházáshoz a kormány 470 millió forint támogatást nyújtott. A létrejövő több mint 20 ezer négyzetméteres autóbuszgyár az egyik legnagyobb lesz a kelet-közép európai régióban. Az új gyártóhellyel a cégcsoport kapacitása 2022-től évi ezer buszra nő.

új autóbusz
2021. 11. 10., sze – 13:04
Sudár Éva
Gallery images

Leírás

Fotók: Cséfalvay Attila

Bevezető
Győr |

Mától győri tesztüzemben a kategóriájában legkönnyebb, ezáltal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztású csuklós busz, melyen több az ülő és állóhely, s még légsterilizátort is szereltek klímaberendezésébe.  A Dunakapu téren bemutatták a Kravtex új fejlesztését: a Credobus Econell 18 Next-tel Győr-Moson-Sopron megyében indul újra az évek óta szünetelő magyar csuklósbusz-gyártás.

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment