Search by category:
Egyéb kategória

Minden eldőlhet egy nulladik tárgyaláson

Minden eldőlhet egy nulladik tárgyaláson
Sudár Éva
2021. 11. 11., cs – 08:47

2021. november 11., csütörtök – 10:13
Friss ikon
Off

Törzs

Az új büntetőeljárási törvény előtt is voltak előkészítő ülések a bíróságon, hosszabb ügyhöz rendszerint hosszabb, rövidebbhez rövidebb előkészítés dukált. De 2018 nyara előtt ezek jobbára technikai részletekről szóltak: beszéltek az időközben beérkezett indítványokról, vádlotti beadványokról, mielőtt belevágtak az ügy érdemi részébe. Ma már az előkészítő ülésen gyakori, hogy ítélet születik a vádlott jóváhagyásával, a beismerésre egyszerre nagyobb lett a hajlandóság. 

Ehhez az kell, hogy a vádlott és védője teljes mértékben elfogadja az ügyész által készített vádiratot, méghozzá a minősítéssel együtt. Magyarán nem mondhatja tárgyalás megtartása nélkül mondjuk azt, amit V. R. L. mondott a most Győrben tartott drogperben: „mindent beismerek bírónő, de nem tudtam, amit a vád állít, hogy akinek eladtam a kábítószert, az fiatalkorú.”  

Ahhoz tehát, hogy előkészítő ülésen az ügy véget is érjen, teljes beismerésben kell lennie, le kell mondania a tárgyalásról és meg kell győzni a bíróságot, hogy érti a vádat is, a helyzetet is és saját elhatározása szerint cselekszik. 

Az esetek többségében ezekre az esetekre az ügyészség mértékes indítvánnyal is készül – ami nem kötelező. A vádlottnak viszont jobb, ha van, mert akkor azt is tudja, mekkora büntetéssel számolhat, ha belemegy az alkuba. Az indítvány ugyanis köti a bírót: ha mindenki lemond a tárgyalásról, az indítványozott büntetésnél több nem járhat. Ha viszont mégis átcsúszik tárgyalásba a per – amint azt a klán ügyénél is láthattuk szerdán -, akkor a mértékes indítvány is a múlté: már lehet több is, lehet kevesebb is a börtönév. 

Sokan élnek a jogi lehetőséggel, s úgy tudjuk, felvetődött, hogy a bíróságoknak érdemes átgondolni a létszámgazdálkodás kérdését, mivel legelsősorban az alsóbb bírósági szinteken hozott az intézmény jelentős csökkentést. Érthető: ott, ahol kisebb a tét. S nem a törvényszékeken, ahol élet elleni és a nagy vagyon elleni bűnperek folynak, s drágábban mérik a büntetést. De emberölésnél is hoztak már olyan ítéletet az elmúlt években, amibe a vádlott előre beleegyezett, mindegyik fél elfogadta, nem volt szükség szaporítani a tárgyalási napok számát. 

Bevezető

Viszonylag új fogalma a magyar büntetőeljárásnak az az előkészítő ülés, ahol minden eldőlhet, de semminek sem muszáj még eldőlni. Ez a nulladik tárgyalási nap, ahol ritkán ugyan, de még emberölési ügyben is születhet jogerős ítélet tárgyalás nélkül.  

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment