Search by category:
Egyéb kategória

Látványos bérkülönbségek vannak az egyes ágazatokon belül

Látványos bérkülönbségek vannak az egyes ágazatokon belül

Mészáros Richárd

2024. 02. 03., szo – 15:05

A Statisztikai Hivatal havonta közzéteszi az egyes ágazatok bruttó átlagbérét, amely azonban nem sok mindent mond el a valós helyzetről, Szlovákiában ugyanis az egyes ágazatokon belül is látványos bérkülönbségek vannak. Mennyit keresnek a legrosszabbul és a legjobban fizetett alkalmazottak az egyes ágazatokban?

A Statisztikai Hivatal által rendszeresen közzétett adatokból is kiderül, hogy már régóta az információtechnológia (IT) számít a legjobban fizető ágazatnak. A Profesia munkapiaci társasághoz tartozó Platy.sk bérportál legfrissebb elemzésében azonban annak is utánanézett, hogy az egyes ágazatokon belül mekkora különbségek vannak az alkalmazottak között. Az IT-ágazatban például tavaly az átlagos havi bruttó fizetés 2500 euró körül mozgott.

„A Platy.sk felmérése szerint azonban még ezen az ágazaton belül is lényeges eltérések vannak. Az alkalmazottak legrosszabbul fizetett alsó 10 százaléka például havi bruttó 1425 euróval is kénytelen beérni, míg a legjobban fizetett felső 10 százalék átlagbére 3900 euró körül mozgott”

– mondta el lapunknak Ľubica Melcerová, a felmérést közzétevő Alma Career Slovakia Kft. PR-menedzsere. A Platy.sk elemzői a regionális különbségeket is megvizsgálták. Eszerint az sem mindegy, hogy az IT-ágazat alkalmazottai mely régióban dolgoznak.

„Talán nem meglepő, hogy a legnagyobb fizetésre a Pozsonyban dolgozók számíthatnak, ahol az IT-ágazat átlagbére megközelítette a 2700 eurót. Nyitra, Eperjes és Trencsén megyében ezzel szemben a 2 ezer eurót sem éri el, Trencsén megyében például 1882 euró”

– tette hozzá Melcerová.

Az átlagbért tekintve a legjobban fizető ágazatok közé tartozik a pénzügyi szektor és a távközlés is, az alkalmazottak között azonban itt is látványos különbségek vannak. A bankok esetében például a legjobban és legrosszabbul fizetett 10-10 százaléknyi alkalmazott bruttó átlagfizetése között 2388 eurós különbség van. A biztosítók esetében ugyanez eléri a 2595, a távközlési társaságoknál pedig a 2567 eurót.

A Platy.sk elemzői a legjobban fizető ágazatok mellett megvizsgálták a legrosszabbul fizetőket is. Ezek közül a legkirívóbb példát a textilipar szolgáltatja, ahol az alkalmazottak legkevésbé megbecsült alsó 10 százaléka kénytelen beérni 790 euró köri bruttó átlagbérrel, míg a felső 10 százalék átlagbére eléri a 2100 eurót. Hasonló a helyzet azonban a szállodák, éttermek, posták és szociális intézmények alkalmazottainak az esetében is, ahol a legrosszabbul fizetett alkalmazottak a minimálbért vagy ahhoz közeli összeget kapnak, míg a legjobban fizetettek bére 2 ezer euró körül mozog, kivéve persze a szociális ellátást, ahol ez ennél valamivel alacsonyabb. Továbbra is a rosszabbul fizető ágazatok közé tartozik azonban az iskolaügy is.

„Az alap-, a közép- és a főiskolák alkalmazottainak a havi bruttó átlagbére ugyan elérte az 1350 eurót, ez azonban csak az átlag. Az alkalmazottak tizede kénytelen beérni 900 eurós, vagy ennél is alacsonyabb bruttó fizetéssel”

– tette hozzá Melcerová.

Read More

Post Comment