Search by category:
Egyéb kategória

A parlament jóváhagyta a harmadik hullámmal kapcsolatos szígorításokat

A parlament jóváhagyta a harmadik hullámmal kapcsolatos szígorításokat
Balaskó Réka
2021. 11. 12., p – 15:38

2021. november 12., péntek – 16:21
Friss ikon
Off

Törzs

A tesztről gondoskodhat az alkalmazott, vagy térítésmentesen biztosítja számára a munkáltató. Ha egy alkalmazott elutasítja az ingyenes munkahelyi tesztelést, akkor azt a munkavégzés alkalmazott általi akadályoztatásának minősíthetik. Ebben az esetben nem jogosult bérkompenzációra. „Nem zárható ki ugyanakkor, hogy az érintett felek másképpen egyeznek meg, a megállapodás eredménye lehet bérkompenzáció vagy szabadságolás is” – áll az elfogadott jogszabályban.

Ha egy rendőr, vámőr vagy katona utasítja el a szűrővizsgálatot, automatikusan fizetés nélküli szabadságra küldhetik őt. Az oltási igazolást, a negatív tesztet vagy a betegség leküzdését igazoló okmányt a rendőr is elkérheti majd az állampolgároktól

Válsághelyzet idején az állami egészségügyi felügyeletet végző személy a járványra hivatkozva bezárathat szolgáltató egységeket, és ehhez segítséget kérhet a rendőrségtől is. Az érvényes óvintézkedések megszegése miatt azonnali bezárás rendelhető el, de legfeljebb 30 napra.

A módosítás értelmében akár 1000 eurós pénzbüntetés is kiszabható lesz arra, aki megsérti az egészségügyi szakembereket, COVID-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást. Rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet vagy szükségállapot idején a kihágásokért a rendőrök akár 1500 eurós bírságot is kiróhatnak.

Az új szabályok értelmében december 1-jével megszűnik a járvánnyal összefüggő munkaképtelenség miatt fizetett, előnyösebb segély.

Egy utólagos módosítás értelmében az alkalmazottakra vonatkozó intézkedés 2022. május 1-ig lesz érvényben. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kormánynak szabályoznia kell a tesztek ingyenes beszállításának feltételeit.

Bevezető

Az alkalmazottaktól a munkahelyükre való belépés előtt oltási igazolást, negatív koronavírus-tesztet, vagy a COVID-19 betegség leküzdését igazoló orvosi igazolást kérhetnek. Ugyanez lesz érvényes a szolgáltató egységekre is. Attól a személytől, aki nem lesz hajlandó azonosítani magát, megtagadhatják a vendéglátóhelyekre vagy a tömegrendezvényekre való belépést. Az SZK Nemzeti Tanácsa képviselői pénteken jóváhagyták az erről szóló törvénymódosításokat.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment