Search by category:
Egyéb kategória

Harc a nyugdíjak újabb emeléséért

Harc a nyugdíjak újabb emeléséért
Molnár Iván
2022. 02. 23., sze – 16:51

2022. február 24., csütörtök – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában több mint 17 éve nem látott árvágtának lehetünk tanúi. A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a nyugdíjas háztartások által vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások átlagos árszintje az idei év elején több mint 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben a nyugdíjak az idei év elejétől átlagosan csupán 1,3 százalékkal emelkedtek. „Mindezt figyelembe véve, a mostani szédületes árvágta a nyugdíjasoknak okozza a legtöbb fejfájást” – mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Az átlagos öregségi nyugdíj januárban 512 euró körül mozgott, aminek azonban több mint a felét elvitte a rezsi kifizetésére és az élelmiszervásárlásra fordított összeg, nem beszélve az egyre drágább gyógyszerekről.

3 százalékos emelés

A rég nem látott drágulás, és az ezt teljesen figyelmen kívül hagyó, a nyugdíjasok többsége szerint megalázóan alacsony nyugdíjemeléssel az érdekvédelmi szervezetük sem elégedett. A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete (JDS) ezért arra kéri a kormányt, hogy már áprilistól emelje meg a nyugdíjakat. Az érdekvédelmi szervezet 3 százalékos emelést javasol. Ez ügyben már hétfőn találkozniuk kellett volna Milan Krajniak munkaügyi miniszterrel, a tárcavezető azonban elkapta a koronavírust, az e heti találkozóit így későbbre kellett halasztania.

„Az alacsony nyugdíjemelés nem fedezi az áremelések miatt megugrott költségeket. Csak szomorúan nézhetjük, hogy Csehországban június 1-jétől 8,2 százalékos (havi szinten átlagosan kb. 40 eurós) rendkívüli nyugdíjemelésre számíthatnak az ottani nyugdíjasok, amelyet a cseh kormány anélkül javasolt, hogy az időseknek koldulniuk kellett volna érte” – nyilatkozta Valéria Pokorná, a JDS jelenlegi megbízott vezetője. Szerinte Szlovákiában csaknem minden harmadik öregségi nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt él, ami azt jelenti, hogy havonta kevesebb mint 435 euróval kénytelen beérni. Ha a kormány a kért három százalékkal emelné a nyugdíjakat, akkor azok havonta 15,30 euróval, évente pedig 184 euróval emelkednének. „Ha a kormány április 1-jéig nem hajtja végre a rendkívüli valorizálást, akkor ezzel idősek tízezreit sodorja szegénységbe” – állítja Pokorná.

13. nyugdíj májusban?

A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete által javasolt 3 százalékos emelés azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését a kormányban. A koalíció egy része ehelyett azt javasolja, hogy a 13. nyugdíjakat, amelyekre az államkincstár 310 millió eurót különített el, fizessék ki korábban. Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője a közszolgálati televízió hétvégi vitaműsorában jelezte, hogy a 13. nyugdíjat már májusban vagy júniusban kifizethetnék. A pénzügyminisztérium sem ellenzi ezt a megoldást. „A tizenharmadik nyugdíjat általában a decemberi nyugdíjjal együtt fizetik ki, de 2021-ben már novemberben utalták. A kifizetés átütemezése egy korábbi időpontra az államháztartási hiányra sem lenne hatással” – áll a szaktárca nyilatkozatában. A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete azonban ezzel nem ért egyet. Szerintük a jelenlegi problémát ezzel csak az év végére halasztanák, ezért ők továbbra is a nyugdíjak emelését követelik.

A nyugdíjemelés nagyságát évente az úgynevezett nyugdíjas infláció alapján számítják ki. Ez tükrözi a nyugdíjasok számára szükséges alapvető szükségletek – például az élelmiszer, a gyógyszerek és az energia – drágulását. Ezt azonban az előző év első félévének az inflációja alapján számítják ki. Tavaly ez az arány 1,3% volt, idén azonban már több mint 9%. Vladimír Baláž, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének a közgazdásza szerint ezért a kormány azzal is segíthetne, ha változtatna a nyugdíjemelés kiszámításának a módján, a lehető legfrissebb inflációs adatok alapján döntve az emelésről. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Szárnyaló energia- és élelmiszerárak, megalázóan alacsony nyugdíjemelés – a szlovákiai nyugdíjasok körében is nő az elégedetlenség. Az érdekvédelmi szervezetük ezért a nyugdíjak újabb emelését javasolja, a munkaügyi tárca azonban egy ennél „olcsóbb” megoldást is elképzelhetőnek tart.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment