Search by category:
Egyéb kategória

Nincs doboz

Nincs doboz
Holop Zsolt
2021. 11. 17., sze – 23:12

2021. november 18., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ismét a Homályos tekintetű homárhoz címzett csapszékben múlatták az időt, és egyetlen céljuk volt: kibírni valahogy tavaszig. Már csak négy hónap – legyintett Ervin, majd a román kormányválságról kezdett beszélni. Hogy a PNL és a PSD megegyeztek, hogy közösen alakítanak kormányt, és beveszik harmadiknak az RMDSZ-t is, amelyet románul csak UDMR-nek neveznek. Nem is ez a szokatlan, hanem hogy a két nagy párt állítólag elfelezi a miniszterelnöki széket, pontosabban a ciklus első felében az egyik, a másikban a másik adhatja a kormányfőt. A hab a tortán pedig az, hogy senki nem akar első lenni, vagyis mindkét pártelnök, Florin Cîțu (PNL) és Marcel Ciolacu (PSD) is másodikként szeretné elfoglalni a miniszterelnöki széket, az elsőséget átengednék a másiknak. Ilyen sem volt még sehol, nem igaz? Szerintem nem is lesz, ráadásul Romániában nemigen szokta egy kormány négy évig kibírni. Már az is attrakció, ha a ciklus felét sikerül leszolgálni – lapozott Bandika egy megsárgult magazinba. Hoppá, azt tetszett tudni, hogy Oláh Miklós Hermannstadtban született? – csapott tenyerével a vastag asztallapra akkorát, hogy az ólomkristály hamutartó tisztelettudóan megfordult a saját tengelye körül. Ervin bólintott, jelezve, hogy a felsorolt információknak régtől a birtokában van.

A nagyszebeni születésű Oláh Miklós ráadásul a törökverő Hunyadi János unokaöccse volt, és az sem titok, hogy felvilágosult nézeteket vallott. Levelezett Rotterdami Erasmusszal, könyveket adott ki, és megalapította Nagyszombatban azt a könyvtárat, amelyet a mai ELTE könyvtára elődjének tartanak. Ráadásul Érsekújvárnak is ő volt a keresztapja, mivel az ő idejében és támogatásával fejezték be a kisebbik újvári erődöt, Oláhújvárt, amely után a várost is így emlegették egy ideig.

Ekkor jutott eszébe Bandikának a szörnyű hír, hogy nincs doboz. Ki is mondta fojtott hangon, csak ők ketten hallották: nincs doboz. Mit jelent ez? – érdeklődött Ervin ijedten. Utoljára akkor látta ilyennek Bandikát, amikor Teemu Selänne 2000-ben átigazolt Anaheimből a San José Sharks csapatához. Bandika megpróbálta kifejteni: valahol azt hallotta, hogy veszélyben az idei karácsony, mert nyár elején száz százalékkal megdrágult a rönkfa. Ez kihatott a papír árára, az pedig kihatott a dobozok árára. Ráadásul egyre többen rendeltek interneten, ezeket a csomagokat pedig a futárok kartondobozokban szállítják ki, világszerte. Szóval most az van, hogy mi rendelnénk, ők kihoznák, de nincs doboz. Ervin felszippantotta a pohara alján várakozó rum maradékát, és annyit mondott, hogy szerinte ez nem igaz. Vagy ha mégis, majd kihozzák doboz nélkül.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Bevezető

Éppen dudált egy dióbarna Dacia, amikor Bandika és Ervin kikapcsolta a tévét. Tíz nullára nyertek az angolok San Marino ellen, de a hatodik góltól már nem bírtam nézni. Tessék már nekem megmondani, miért nem lehet egy ilyen meccset idő előtt lefújni – tekintett Bandika a szürkületbe, amely aznap úgy meglepte a várost, mint valami rendőrségi razzia.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Veres István

Read More

Post Comment