Search by category:
Egyéb kategória

Kéz kezet mos

Kéz kezet mos
Holop Zsolt
2021. 11. 19., p – 18:45

2021. november 20., szombat – 09:21
Friss ikon
Off

Törzs

Inkább különféle, a bal kezemmel vakarom a jobb fülemet nyakatekert praktikákkal próbálják rákényszeríteni az eddig vacilláló, kételkedő embereket az oltásra. Magyarországon például a munkaadókra tolták a felelősséget, döntsenek ők a beosztottjaikról. Miközben lassan itt az advent, célegyenesbe ér a vásárlási őrület, az utolsó utáni pillanatig kivártak a maszkviselés kötelezővé tételével a zárt terekben, a fertőzöttek és az áldozatok száma pedig meredeken emelkedik. Szlovákiában saját ösvényt próbálnak kitaposni, bevezetik a lockdownt is az oltatlanoknak. Ez már majdnem felér a kötelező oltással, de csak majdnem. Nem lenne tisztességesebb, ha tényleg kötelezővé tennék az oltást? Ha minden rendben van a vakcinákkal, az állam miért nem vállalja ezt a döntést és a vele járó egyértelmű felelősséget?

A harmadik oltásra várok, jövő hétre kaptam időpontot, és most éppen Merkely Béla professzor, a magyarországi oltási kampány arca, a Semmelweis Egyetem rektora próbált kicsit összezavarni. A Magyar Tudományos Akadémia doktora Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez hasonlóan saját magát cáfolta azzal, hogy a Szputnyikra Janssent húzott. Tovább ingatva mindazt, amit eddig sulykoltak tudományos-szakmai alapon a vakcinákkal és a harmadik oltással kapcsolatban. Jakab Ferenc virológus rögtön rá is kontrázott. Nagyon erősen hangsúlyozta, hogy aki két vektor alapú oltást kapott, ne kérjen Janssent, és ne kérjen a harmadik oltásra vektor típusút.

Nyomtatom ki közben és írom alá az újabb hozzájáruló nyilatkozatot. Kéz kezet mos. Nemcsak a Covid ellen kell védettség, hanem az esetleges kártérítések ellen is. Mindenki fedezni akarja magát. Gyártó, felhasználó egyaránt. Itt is nagyon fontos a kézmosás.

Ilyen szempontból, ha nem tudom is, de próbálom megérteni az oltatlanokat, akikre bélyegeket ragasztanak, akiket kiközösítenek. Miközben a mai napig hiányzik a következetes, tiszta beszéd és a felelősségvállalás, ami leghatározottabban és leghatékonyabban a kötelező oltás elrendelésében ölthetett volna testet. Így viszont, hogy a hullámok erősödésével egyenesen arányos nyomásgyakorlással próbálják, nagyrészt sikertelenül rábírni az eddig tántoríthatatlan embereket az oltásra, a nehezebb, a fájdalmasabb és a sokkal több áldozattal járó utat választották. Mondván, felnőtt ember vagy, a te sorsod, a te utad, a te döntésed. Aztán, ha romlanak a mutatók, talán mégsem. Látjuk az eredményt. Elborzasztó, tragikus számok már megint a napi statisztikákban, összeomlás szélén álló kórházak és elfogyó szabad lélegeztetőgépek Szlovákiában. Szívbe markoló, hatalmas űr az elvesztett szerettek után.

Felnőtt ember vagyok, holnaptól dönthetek szabadon arról, mennyi adót fizessek be? Nem esik jól, de tudom, hogy annak a társadalomnak a javát szolgálja, amelyben magam is élek. Az oltással miért lenne más a helyzet? Erre a kérdésre Ausztria most megadta a választ: februártól kötelezővé teszi a védőoltást. Kíváncsi vagyok, hogyan befolyásolja ez Szlovákiát és Magyarországot.

Bevezető

Ha akarták, se tudták volna kötelezővé tenni a Covid elleni védőoltást a járvány első hullámaiban, egész egyszerűen azért, mert nem volt elég vakcina. Azóta túltöltötték a készleteket, és már régóta megtehetnék, de nem akaródzik. Vajon miért?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nyerges Csaba

Read More

Post Comment