Search by category:
Egyéb kategória

Korlátoznák a teherforgalmat a Monostori hídon

Korlátoznák a teherforgalmat a Monostori hídon
Vataščin Péter
2021. 11. 23., k – 16:01

2021. november 23., kedd – 16:19
Friss ikon
Off

Törzs

Amint arról lapunk is beszámolt, november 5-én jelentették be Dunaszerdahely, Komárom, Gúta, Naszvad és Érsekújvár polgármesterei, hogy közös petíciót indítottak el a közútfejlesztések, főként az R7-es gyorsforgalmi út építésének felgyorsításáért. Kedden – Milan Belica, Nyitra megye elnökével kiegészülve – a virtuális térben találkoztak Andrej Doležallal, akivel rövid és hosszú távú ügyekben is egyeztettek.

Gondot okoz a Monostori híd

Keszegh Béla (független) komáromi polgármester az Új Szó megkeresésére elmondta, a miniszternek Milan Belica megyeelnök is rámutatott, hogy az egyik legsűrűbben lakott szlovákiai régióról van szó, ehhez képest viszont nem megfelelő az úthálózat állapota. A tárcavezetőnek továbbá elmondták, a Monostori hídnak „nincs folytatása“, s az emiatt is jelentősen növelte Komárom és a régió forgalmi terheltt.

„A miniszter úr megnevezett konkrét szakembereket, akikkel – bevonva a járási hivatalokat és a rendőrséget – le fogunk ülni, hogy megnézzük, miként lehetne korlátozni a forgalmat. E téren nyilvánvalóan még Magyarországgal is tárgyalni kell, mivel a magyar oldalon az is felmerült, hogy egyáltalán ne lépjék itt át a határt a tranzitáló kamionok“

fejtette ki Keszegh, aki szerint a tárca pontos tájékoztatást ígért a közeljövőben megvalósítható fejlesztésekről is. Ilyennek számít az „izsai“ kereszteződés átépítése, vagy a Vág-híd felújítása. Az utóbbira vonatkozó építési engedély kiadása márciusra esedékes, a teljes felújításra pedig 2023-ban kerülhet sor.

Hosszabb távú kérdőjelek

A hosszabb távú feljesztési lehetőségek között szó esett a Nyitra-Komárom közúti korridor kiépítéséről is. „Ez volna az egyik legfontosabb fejlesztés, akár még olyan kompromisszummal is, hogy csak kétsávos útról lenne szó. Erre sok példa van például Franciaországban is“ – mondta Keszegh Béla, majd hozzátette, az alternatív közlekedési lehetőségek erősítése között felmerült a vasút fejlesztése is: „Konkrét listát készít a minisztérium arról, hogy a Helyreállítási Alap segítségével milyen vasúti szakaszok fognak megújulni. Ebben arról is kapunk majd áttekintést, hogy a régió mely elsőrendű útjait újítják majd fel. Egy munkacsoport fog még azon dolgozni, amit mi következetesen kérünk, ez pedig a regionális igazságosság elvének érvényesülése. Egy olyan metodikát szeretnénk közösen elkészíteni a minisztériummal, amely garantálja, hogy regionálisan arányosan valósulnának meg a beruházások.”

Az R7-es gyorsforgalmi út kapcsán a tárca pontos tájékoztatást ígért arról, hogy a további szakaszok tervezése, engedélyeztetése, ill. a földvásárlások pontosan hol tartanak.

A polgármesterek a miniszternek rámutattak arra is, hogy éppen a közúti hálózat alulfejlettsége fogja vissza a gazdaság dinamikáját, ezért hiba, ha a közlekedési infrastruktúra modernizálásánál csak a gazdaságilag fejlett régióknak kedveznek.

A polgármesterek által indított petíció – amely során 50 ezer aláírást akarnak összegyűjteni – már elektronikusan is elérhető a mojapeticia.sk honlapon.

Bevezető
Komárom |

Több közlekedésügyi kérdésben is egyeztettek a régió polgármesterei Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszterrel.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment