Search by category:
Egyéb kategória

A jódhiány első jelei

A jódhiány első jelei
Mészáros Richárd
2021. 11. 29., h – 20:46

2021. december 4., szombat – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

Ha a pajzsmirigyhez nem jut elegendő jód, akkor az nem tudja ellátni a feladatait, nem képes elegendő pajzsmirigyhormont termelni. A jódhiány tünetei közé tartozhat például a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, az anyagcserezavarok, a tanulási és kognitív nehézségek, az immunrendszer zavarai és a betegségekre való fogékonyság, az állandó, akár extrém mértékű fáradékonyság, a testhőmérséklet csökkenése, valamint az életmóddal nem összefüggő hízás. A túl kevés jód emellett a mell fájdalmához, nehézségérzetéhez, érzékenységéhez, illetve ciszták kialakulásához is vezethet. Ez – bár tudományosan még nem sikerült bizonyítani az összefüggést – azt is előrevetítheti, hogy a jódhiány az emlő daganatos megbetegedéseinek kialakulásában is szerepet játszik. A jódhiány egyik legjellegzetesebb tünete a golyva, vagyis a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása. Jódpótlással általában jól kezelhető, de ha a kezelést nem kezdik meg időben (vagy túl sokáig halogatják), a nyaki megnagyobbodás nem húzódik vissza, és a pajzsmirigy károsodása visszafordíthatatlan lesz.

A jód különösen fontos emellett a várandós anyáknál, mert a felmérések szerint a jódhiány tehető felelőssé a megelőzhető mentális képességeket érintő fejlődési rendellenességek jó részéért, átlagosan 10- 15 pontnyi IQ-csökkenést okozva. A jódhiány kialakulását elsősorban a kiegyensúlyozatlan étkezés okozza, főként a túl sok kész és félkész termék fogyasztása (ezekben ugyanis gyakran nem jódozott sót használnak). A jódhiány kialakulásának rizikóját növeli egyebek mellett a nem (a nők hajlamosabbak rá), a dohányzás, a szelénhiány, a sugárzásnak való kitettség. Természetesen a várandós és a szoptató kismamáknak több jódra van szüksége.

(ki)

Bevezető

Az egyik legtöbb embert érintő hiánybetegségről van szó, mely az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérései szerint csaknem 2 milliárd embert érinthet kisebb-nagyobb mértékben. A jódhiány a szakemberek szerint visszavezethető például arra, hogy a termőföldben egyre kevesebb a jód, így az az élelmiszerekbe sem kerül át. Szerencsére sok élelmiszert dúsítanak jóddal, de ez gyakran még mindig nem elegendő a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment