Search by category:
Egyéb kategória

Ha meghal a szülő, a gyerekek árvasági nyugdíjat kaphatnak

Ha meghal a szülő, a gyerekek árvasági nyugdíjat kaphatnak
Mészáros Richárd
2021. 11. 30., k – 11:36

2021. november 30., kedd – 14:48
Friss ikon
Off

Törzs

Az árvasági ellátás olyan járandóság, amelyet az öregségi- vagy rokkantságinyugdíj-biztosítási rendszerből folyósítanak annak az árvának, akinek meghalt a szülője vagy az örökbefogadója. Nevelőszülők után nem jár árvasági nyugdíj.

Az árvasági ellátás 40%-a annak az öregségi, korengedményes vagy rokkantsági járandóságnak, amelyet az elhunyt szülőnek vagy örökbefogadónak a haláláig folyósítottak, illetve amelyikre addig jogosultságot szerzett. Mindkét szülő vagy örökbefogadó után elintézhető a járandóság, vagyis egy gyermeknek 2 árvasági nyugdíjat is folyósíthatnak. Ha az elhunytnak több gyermeke volt, mindegyik igényelheti a járandóságot.

Meddig folyósítják?

Árvasági ellátásra a gyermek addig jogosult, amíg iskolába jár, legfeljebb 26 éves koráig. Ha addig megházasodik, az nincs hatással a járandóságra, az esetleges névváltozást azonban 8 napon belül jelenteni kell. Ha viszont örökbe fogadják őt, és így ismét lesznek (adoptív) szülei, leállítják a nyugdíj kifizetését. Ha bírósági ítélet születik arról, hogy az árva szándékos bűncselekmény elkövetésével saját maga okozta szülője halálát, haladéktalanul megvonják tőle az árvasági ellátást.

Ügyintézés

A 15 évesnél fiatalabb árvák esetében az igényt a gyermek törvényes képviselője nyújtja be. A 15 évesnél idősebbek saját maguk intézkednek. Szükséges iratok: személyi igazolvány, az árva születési anyakönyvi kivonata, a szülő halotti bizonyítványa, igazolás az iskolalátogatásról, igazolás az elhunyt iskolai végzettségéről és katonai szolgálatáról. Kell egy igazolás az összes időszakról, amikor az elhunyt személy munkanélküli volt, továbbá hiteles dokumentum a munkaadó(k)tól arról, az elhunyt mikortól meddig volt alkalmazott és része volt-e a nyugdíjbiztosítási rendszernek – a biztosítási időszak és a kivetési alap igazolásához szükség van a nyugdíj-biztosítási nyilvántartási lapra (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia).

Többféle nyugdíj

Aki egyszerre többféle nyugdíjra jogosult, nem kapja meg mindegyiknek a teljes összegét. Ha a gyermeknek már folyósítanak rokkantsági nyugdíjat, és jóváhagyják az árvaságit is, csak a magasabbat fizetik ki teljes összegben, az alacsonyabbnak a felét utalják át. Ha az árvának már folyósítanak árvasági ellátást, és most a másik szülője után is kér járandóságot, mindkettőt teljes összegben fizetik ki. Ha az árvának azért folyósítanak rokkantsági nyugdíjat, mert a munkaképessége 70 százalékkal csökkent, nem minősül eltartott gyermeknek, és így nem is jogosult árvasági ellátásra.

Bevezető

A szeretett személy halála óriási veszteség, ami az egész családot megviseli, s ilyenkor kevesen gondolnak az anyagiakra, hacsak a családfő elvesztése miatt az egész család nem kerül nehéz anyagi helyzetbe. Sokan nem tudatosítják, hogy az elhunyt gyermekei túlélő hozzátartozóknak minősülnek, akik a Szociális Biztosítótól árvasági nyugdíjra jogosultak. Az ellátást tanácsos minél hamarább elkezdeni intézni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment