Search by category:
Egyéb kategória

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj
Mészáros Richárd
2021. 11. 30., k – 11:51

2021. november 30., kedd – 19:46
Friss ikon
Off

Törzs

Életjáradék

Ha olyan pénztártag hal meg, aki az egész megtakarított pénzén életjáradékot vásárolt magának, annak nem marad örökölhető pénze. Ha az ügyfél az életjáradék kifizetésének első 7 évében meghal, az első hét év alatt kifizetendő összeg hátralévő részét az ügyfél által megjelölt személy kapja. Ha az örökös szintén pénztártag, az „örökségét” átírathatja a saját nyugdíjszámlájára. Ha a biztosítóval kötött szerződésben az ügyfél nem tüntet fel semmilyen örököst, a 7. év végéig kifizetendő összeg hátralévő része hagyatéki eljárás tárgyát képezi. A 7. év után kifizetendő maradék pénzre az örökösök már nem tarthatnak igényt. Ha olyan pénztártag hal meg, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, de még nem kért életjáradékot a 2. pillérből, a teljes megtakarított összeg örökölhető. Ha pedig az ügyfél már kért életjáradékot, de még az első havi nyugdíj kifizetése előtt meghal, ugyancsak a teljes megtakarítás örökölhető. Az ügyfél a biztosítóval kötött szerződésben arról is megállapodhat, hogy halála esetén hozzátartozói kapjanak-e valamilyen járadékot. Aki ilyen esetre szeretné biztosítani családtagjait, annak számolnia kell azzal, hogy a 2. pillérből folyósított életjáradék kezdeti összege alacsonyabb lesz. A csökkenés mintegy 10 százalékos lehet, és az özvegyi nyugdíj egy vagy két évig jár majd.

Ideiglenes nyugdíj

Ha az a pénztártag, akinek ideiglenes nyugdíjat folyósítanak, még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a hátramaradó rész nem örökölhető.

Programozott felhasználás

Ha a programozott felhasználást választó személy még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a számláján maradt tételt annak adják oda, akit a biztosítóval kötött szerződésben örököseként feltüntetett. Ha nem nevezett meg senkit, akkor a maradék összeg hagyatéki eljárás tárgyát képezi.

Befektetésből származó nyereség

Az a pénztártag, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, de nem igényelt járandóságot a 2. pillérből, a nyugdíjpénztárral megállapodhat a befektetésből származó nyereség kifizetéséről, vagyis a nyugdíjpénztár az ügyfél által megtakarított összeget befekteti, és az ebből származó nyereséget rendszeresen folyósítja. Ez nem nyugdíj, ebből nem intézhető özvegyi járandóság sem. Ha az ügyfél meghal, a számláján levő megtakarított összeg örökölhető.

Bevezető

A nyugdíjpénztárak a nyugdíjspórolásból ugyancsak folyósíthatnak hozzátartozói járandóságot – a pénztártag halála esetén a hozzátartozók özvegyi vagy árvasági nyugdíjat kaphatnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment