Search by category:
Egyéb kategória

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban
Molnár Iván
2021. 11. 30., k – 15:21

2021. december 1., szerda – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölte, hogy éves összehasonlításban 4,9 százalékra emelkedett az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Ilyen magas inflációt még nem jegyeztek fel 1997, az adat kezelésének kezdete óta. Januárban és februárban például még csak 0,9 százalékot mértek. Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalékos legyen.

Éves összevetésben Litvániában (9,3 százalék) és Észtországban (8,4 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak. A legkisebb drágulást Máltán (2,3 százalék) és Portugáliában (2,7 százalék) jegyezték fel. Szlovákiában az eurózónás átlagnak megfelelő ütemben, vagyis 4,9 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 6 százalékkal, Franciaországban 3,4 százalékkal, Olaszországban 4 százalékkal, Spanyolországban pedig 5,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberben.

Az euróövezetben novemberben is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal az októberi 23,7 százalék után éves összevetésben. A szolgáltatások 2,7 százalékkal drágultak az októberi 2,1 százalék után, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek pedig 2,2 százalékkal az októberi 1,9 százalékot követően. Az energiaárakat nem számolva 2,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak novemberben az októberi 2 százalék után, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 2,6 százalék volt az októberi 2 százalékot követően. (TASR, MTI)

Bevezető
Frankfurt/Pozsony |

Novemberben soha nem látott ütemben gyorsult az infláció az euróövezetben elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt.

Település / hely
Frankfurt/Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment