Search by category:
Egyéb kategória

Amikor egyet lehet érteni Matovičcsal

Amikor egyet lehet érteni Matovičcsal
Holop Zsolt
2021. 12. 01., sze – 21:30

2021. december 2., csütörtök – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Aki választást akar nyerni a posztkommunista Kelet-Európában, annak elengedhetetlenül szüksége van néhány fő attribútumra. A kampány és a választási folyamat eléggé kiszámítható, fel kell ülni a populizmus hullámaira, általában a baloldali beütésekkel. Osztogatás és a társadalom hangulatától függően korrupcióellenes retorika. Ha pedig megnyered a választók szívét, mindenekelőtt a naivaként, máris felülhetsz a trónra.

A kormányalakítás legtöbbször már viszonylag gyorsan megy, nem valamiféle összetett sakkpartiról van szó, ahol minden lépést meg kell fontolni. A zsákmány elosztásánál az erő dönt, persze szükség van kapzsi szemtelenségre is.  A kormányprogramnak kellően homályosnak és könnyen alakíthatónak kell lennie, a megállapodások érvényességének pedig kérdésesnek. És már kész is az új kormány, amely megvalósítja a várva vár mitikus változásokat.

Csakhogy beütött a ménkű, pontosabban a távol-keleti nyavalya.

A járványügyi intézkedések kuszák, az egészségügy az összeomlás szélén, káosz az országban. Ehhez jönnek még a pénzügyminiszter játszadozásai. Bár a kormánykoalíció csinál valamit, amit kormányzásnak nevez, de az önkényesség uralkodik. Kérdezze csak meg valamelyik kedvenc szolgáltatóját, mit tervez a lockdown idejére…

A fatalizmust erősíti, ha megnézzük a közvélemény-kutatásokat.  A Smert és a kilépőket, a Smer 2-t a lakosság harmada támogatja, és köszönik szépen, jól vannak a szélsőségesek is. A kormánypárti szavazótáborokban pedig alighanem a javíthatatlan optimisták és a mazochisták maradtak.

Persze nem túl jó a hangulat a kormánypártoknál sem. Hiszen már nem is az a fontos hír, hogy ki milyen javaslatot támogatott és miért. A lényeg, hogy ki vétózta meg, vagy legalább nem támogatta. Üres szavak, gesztusok és erkölcsi mélypont. Ebben a helyzetben kivételesen igaza volt Igor Matovičnak, amikor kijelentette, hogy ha a koalíció nem tud megegyezni a szükséges reformokban és alkotmánymódosításokban, akkor nincs értelme, veszi a kalapját. Közvetve a társadalom nagy részének óhaját fejezte ki. Vannak még néhányan a koalícióban, akik a lehető legjobb dolgot akkor tennék, ha követnék őt.

A szerző a Trend kommentátora

Bevezető

A lényeg már nem az, hogy ki milyen javaslatot támogat és miért, hanem hogy ki vétózza, vagy legalább nem támogatja.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hubert Kowal

Read More

Post Comment