Search by category:
Egyéb kategória

Kezdő tudósok versenye

Kezdő tudósok versenye
Holop Zsolt
2021. 12. 03., p – 17:24

2021. december 4., szombat – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az FTDK idei házigazdája a Nyit-rai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara volt (a Selye János Egyetemmel váltakoznak). Negyvenegy hallgató versenyzett hét szekcióban. Én a társadalomtudományi összevont szekcióban zsűriztem, amely nyolc versenyzőjével a legnépesebb szekció volt.

Eddig a tudósítás, most pedig jöjjenek a tapasztalatok és érzések, hiszen épp ezeket szeretném megosztani. Az érzések visszaröpítenek a múltba, saját egyetemi éveimbe, amikor magam is résztvevője voltam a „svocsnak”, az FTDK szlovák megfelelőjének. Amikor kiderült, hogy van ilyen, rögtön indulni akartam, csak nem tudtam eldönteni, milyen témával, mert sok minden érdekelt. Ekkor megszólított a módszertantanárom, hogy van egy érdekes témája, s mivel még mindig törtem a fejem, miről írjak, elfogadtam az ajánlatát. Hát, jól megjártam. A téma érdekes volt, de neki, nem nekem. Egy nehéz matematikai-statisztikai adat-számítási módszerrel kellett foglalkoznom, majd kifeküdtem, amikor ismertette, de nem volt képem azt mondani, hogy ez túl nehéz, én ezt nem tudom/akarom megcsinálni. Nekiláttam, küszködtem vele, aztán csodák csodájára, sikerült. És ami még csodálatosabb: felfedeztem, mennyire érdekes lehet valami, ami az embert eredendően nem érdekli, feltéve, hogy nekigyürkőzik és foglalkozik vele.

A szekciómban indulók is csupa érdekes témával foglalkoztak. Egy dorogi bányászcsalád 1956-os kivándorlási története, a nagymama elbeszélése alapján feldolgozva. Komoly teológiai értekezés Cornelius Van Til munkájáról. Segítségnyújtás az alkoholistáknak. Az otthonszülés jogi aspektusai. A budapesti Millenniumi emlékmű története. Az első díjat Kiss Orsolya, a Selye Egyetem negyedikes hallgatója nyerte, aki a közép-európai államosított kastélyok és eredeti tulajdonosaik sorsával foglalkozott. Patócs Ádám, a pozsonyi Rendészeti Főiskola másodéves diákja lett a második, az illegális migráció biztonsági aspektusait taglaló lendületes előadásával. A 3. helyet Hornyák Enikő, a Selye Egyetem végzőse kapta, ő a nők lelkészi szolgálatával foglalkozott. Nagyon jó volt figyelni a versenyzőket, érezni az abból fakadó lelkesedést, hogy képesek voltak létrehozni valami újat, hogy felfedezték a kutatómunka izgalmát. Külön öröm volt hallgatni a nem magyar nyelven tanuló fiatalok választékos magyar nyelvű előadását. Ez nem könnyű dolog azoknak, akik nem a magyar szakterminológiát tanulják.

Annak idején én második lettem és ezzel eljutottam az országos versenyre, Olomoucba. Ott nem nyertem. A tanárom szerint túl magas volt a zsűrinek a témám, de én csak mosolyogtam, mert nyertem egy cseh szerelmet. Ami aztán elmúlt. De a szeretetem a tudományos kutatás iránt megmaradt.

Bevezető

Szeretném megosztani önökkel egy szép élményemet. Részt vettem a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián (FTDK). Ezen a versenyen bármilyen egyetemen, bármilyen nyelven tanuló magyar diákok magyar nyelven prezentált saját kutatásaikkal mérik össze tudásukat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lampl Zsuzsanna

Read More

Post Comment