Search by category:
Egyéb kategória

Félmilliárd euró a családi házak felújítására

Félmilliárd euró a családi házak felújítására
Molnár Iván
2021. 12. 06., h – 08:12

2021. december 6., hétfő – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

A régi családi házak jelentős energiafalónak számítanak, ami a növekvő energiaárak időszakában alaposan megemeli a családok rezsiköltségeit. Ezen próbál meg segíteni a környezetvédelmi tárca, amely az uniós helyreállítási alapból származó támogatásokból 528 millió eurót különít el a családi házak felújítására, és ezen keresztül az energiahatékonyságuk növelésére. A szaktárca által beindított Zöld házak projekt keretén belül mintegy 30 ezer családi házat szeretnének felújítani. „Egy klasszikus családi ház esetében így akár 80 százalékos energia-megtakarítás is elérhető” – mondta el Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

A projekt egyelőre a tervezés fázisában van. Ami egyelőre biztos, hogy a támogatásokat a Szlovák Környezetvédelmi Alapon (SAŽP) keresztül fogják fizetni. A támogatás azonban a felújítási költségeknek csupán egy részét fedezi majd, vagyis az igénylőktől megkövetelik az önrészt. Ehhez segít hozzá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is, amely a vele most aláírt memorandum szerint 100 millió eurós garanciát vállal a szlovákiai pénzintézetek által folyósított hitelekre, amelyeket így kedvezőbb feltételekkel kínálhatják. „Szeretnénk, ha a támogatást az ország legszegényebb régióiban élők is igénybe vehetnék, akik számára egyébként gondot okozhatna a társfinanszírozáshoz szükséges összeg előteremtése” – mondta el Michal Maco, a Szlovák Környezetvédelmi Alap igazgatója. Szerinte épp ezért szeretnének létrehozni 10 olyan regionális irodát, amelyeken keresztül az igénylők a támogatással kapcsolatos összes tennivalót egy helyen el tudnák intézni. Maco szerint a projekt részleteit a Szlovák Környezetvédelmi Alap honlapjára még e hónap folyamán szeretnék feltölteni, az első felhívást azonban csak a jövő év harmadik negyedében teszik közzé, az igénylőknek így még bőven lesz idejük a felkészülésre.

Bevezető
Pozsony |

Hamarosan több tízezer szlovákiai családi ház újulhat meg az uniós újjáépítési alapból származó támogatásoknak köszönhetően. Az igénylőktől megkövetelt önrész finanszírozásába az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is beszáll.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment