Search by category:
Egyéb kategória

Nem szabad lerombolni, hogy az oltás szabadság

Nem szabad lerombolni, hogy az oltás szabadság
Mészáros Richárd
2021. 12. 06., h – 17:21

2021. december 6., hétfő – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

Hogy is volt? Az oltás szabadság? Meg hogy az oltottakat már nem fogjuk korlátozni? Elértünk az év végéhez, és a legtöbb – nemcsak hazai, hanem európai – politikus is természetesnek veszi, hogy ismét korlátozásokat vezetnek be, oltottnak, oltatlannak egyaránt. Az omikron miatt pedig nemcsak bezárnak, de lezárnak – határokat is.

Teszik ezt úgy, hogy ennek ellenkezőjével csábították az embereket az oltópontokra, fűt-fát ígértek. Ezzel a remélt kiszámíthatóság is odaveszett, és ez nemcsak az embereknek, hanem az országok gazdaságának is jelentős gondot okoz. Szemrebbenés nélkül jelentik be az újabb lockdownt, sőt a meghosszabbítása várható. Szlovákiában és több más országban nem az omikron miatt lettek a lezárások, a Dél-Afrikában megjelent mutáció csak újabb ok, így könnyebb meglépni a kellemetlent.

Ausztria, Szlovákia, Németország, Hollandia, Belgium, Nagy-Britannia – és még lehetne sorolni az országokat, amelyek lezárásokat vezetnek be, teljesen beoltottaknak is. És ne legyenek illúzióink, a részleges szabadságot sem kapjuk vissza december 9-én.

Egy éve, amikor még nem volt vakcina, de már lehetett tudni, mikortól lesz, még értelemszerű volt, hogy a lezárás az egyetlen megoldás. Akkor a határok (második hullámban történő) lezárása sem okozott meglepetést. De most, amikor a vakcinát mindenki megkaphatja, és amely az „egyetlen megoldás a koronavírus-járvány ellen” (ismerős, ugye), már nehezen magyarázható, miért a régi módszert alkalmazzák.

Ahogy az sem lehet megoldás, hogy egy újabb variáns hírére azonnal lezárunk, bezárunk. Ahogy az ENSZ és a WHO vezető képviselői is kijelentették, nem büntethetjük az országot, amely bemutatja a világnak, hogy egy újabb, gyorsabban fertőző, ám a jelek szerint kevésbé súlyos tüneteket okozó variánsra bukkant, hiszen így a jövőben az újabb variánsokat inkább megpróbálhatják elhallgatni.

Szükség van óvatosságra (például lehet tesztet kérni az utasoktól, amíg nem derülnek ki a részletek), ám az ilyen szintű reakció nem lehet megoldás a jövőben. Biztosak lehetünk benne, hogy lesznek újabb variánsok, lehet valamelyik veszélyesebb, valamelyik pedig ártalmatlanabb, ám az, hogy pár havonta leállítják a világot, súlyos bizonytalanságba taszítja az embereket és a gazdasági szereplőket, hiszen mindig ott lesz a levegőben, hogy napokon belül jöhet újabb lezárás. Ez nemcsak anyagilag, de mentálisan is megterhelő.

Nyilván jöhet olyan helyzet, amikor tényleg szükséges korlátozás – ám ennek arányosnak kell lennie, és legalább az oltottak szabadságát a lehető legkevésbé korlátoznia. Csak így maradhat igaz a korábbi ígéret, hogy az oltás szabadság…

Bevezető

Ugyanúgy járnak el, mintha nem lenne már egy éve vakcina.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment