Search by category:
Egyéb kategória

Magyarország: már ötvenezren vannak várólistán

Magyarország: már ötvenezren vannak várólistán
Sudár Éva
2021. 12. 07., k – 13:08

2021. december 7., kedd – 13:22
Friss ikon
Off

Törzs

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok szerint jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban. Idén nyáron 35 ezren vártak műtétre, a pandémia negyedik hulláma tovább torzította a várólistákat – írja a Világgazdaság.

Jelenleg a legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtét miatt állnak sorba, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an,  de laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak.  Ezek országos adatok, vannak régiós, illetve győri számaink is. Szürkehályog-műtétre 2182 beteg várakozik a nyugat-dunántúli megyékben, csak Győrben pedig 406-an. Jelen állás szerint a legutóbb tervezett műtéti időpont 2022. február 10.  

Van, ahol fél év alatt már négyszeres a várólista

A Covid-járvány negyedik hulláma elérte Magyarországot, ez már nem lehet vita tárgya.

A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. A NEAK azt közölte a VG-vel, a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Kiemelték ugyanakkor: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.   

Jelenleg 34-féle ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak. A kettő között az a különbség, hogy utóbbira azok a betegek kerülnek, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban. 

Leírás

Hírgrafika: Sudár Éva

Bevezető

A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. Most 50 ezren vannak. A Nyugat-Dunántúl és Győr-Moson-Sopron sem úszta meg a betegek halmozódását.  

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment