Search by category:
Egyéb kategória

Válsághelyzet a hajléktalanszállón, a lakók fele karanténban

Válsághelyzet a hajléktalanszállón, a lakók fele karanténban
Száz Ildikó
2021. 12. 07., k – 11:38

2021. december 7., kedd – 12:16
Friss ikon
Off

Törzs

Kórházba került hajléktalan

A krízisközpont vezetője felhívást tett közzé az intézmény közösségi oldalán, hogy zacskós levessel, illetve másfajta tartós élelmiszerrel segítsék a lakosok, a vállalkozók a hajléktalanszállón élőket. A zord hidegben mintegy húszan húzzák meg magukat a krízisközpontban, ám a kliensek fele koronavírus-fertőzött, ezért kénytelenek voltak őket izolálni. „A krízisközpont alkalmazottai és állandó ügyfelei be vannak oltva. Az érkezőket rendszeresen teszteljük. Mégis előfordult, hogy az egyik felelőtlen, beoltatlan hajléktalan – holott tudta, hogy koronavírus-fertőzött –, bejött a szálláshelyre és valószínűleg megfertőzte a többieket. Otthoni karanténba kerültek az alkalmazottaink, és a tíz koronavírus-fertőzött hajléktalan számára lezártuk a felső emeletet” – mondta Jurík Mónika. Embert próbáló időket élnek meg a vágsellyei krízisközpontban, ahol az egyik alkalmazott kénytelen bent lakni a szálláson, és Jurík Mónika is csak késő délután, éjszakára hagyja el az intézményt, mert aggódik a lakókért. A férfinak, aki vélhetően megfertőzte a többieket, később rosszabbodott az állapota, fulladozni kezdett és kórházba került. A sorstársait nagyon megviselték a történtek, egy ideig pánikhangulat uralkodott a szálláson, az igazgatónő igyekezett őket megnyugtatni. Volt úgy, hogy éjszakai hazalátogatása során süteményt, kalácsot sütött nekik. Újabb bizonyítéka annak, hogy Jurík Mónika megérdemelten kapta lapunk olvasóitól tavaly az Év embere címet.

Imre, a festő jól van

Rákérdeztünk arra is, milyen a vágsellyei hajléktalanszállón élő, magyarországi származású amatőr festő és oktató, Maász Imre állapota. Megtudtuk, hogy Imre egészséges, rendszeresen tesztelik, de mivel nem szlovákiai lakos és nincsenek szükséges iratai sem, egyelőre nem vehette fel a védőoltást. Elszántan munkát keres, mielőbb talpra szeretne állni. A városházán a szociális osztály egyik alkalmazottjának a kezdeményezésére pénzt gyűjtöttek a rászorulóknak, és élelmiszert vásároltak nekik. A járványhelyzet, a kijárási tilalom és a krízisközpontban megjelent koronavírus-fertőzés miatt elmaradtak azok a vállalkozók, akik korábban a napi menüből megmaradt ételt a hajléktalanoknak ajándékozták. A többségük attól tartott, hogy az ételhordó szállításával maguk is vírusterjesztőkké válnak. „Elég lett volna, ha leteszik a bejárathoz az ételhordót, amit mi később kitisztítva kitennénk ugyanoda. Nem kellett volna érintkezniük sem velünk, sem az itt élőkkel” – egészítette ki az elmondottakat Jurík Mónika.
 

Ünnepek másképpen

Szép számmal akadtak lakosok, akik élelmet, péksüteményt hoztak a krízisközpontba, a csomagot a bejáratnál hagyták. „A krízisközpont közösségi oldalán igyekszünk köszönetet mondani a támogatóknak. Hálás vagyok mindenkinek, aki szívén viseli a rászorulók sorsát. Az idei ünnepek nagyon mások lesznek, nincs időnk arra, hogy szebbé tegyük az otthonainkat, lelkileg kellőképpen felkészüljünk. Minden napunk kihívásokkal teli” – mondta Jurík Mónika. Jelenleg az igazgatónőn kívül csak a bentlakó alkalmazott és a takarítónő állja a sarat, gondoskodik az itt élőkről. A szálláson meghúzódók fájlalják, hogy a kijárási tilalom miatt egy ideig nem kaphatnak idénymunkát. Eddig aktívan részt vettek a városszépítő munkálatokban, hasznosnak érezték magukat.

Bevezető
Vágsellye |

Karanténszobát nyitottak a vágsellyei krízisközpontban a koronavírus-fertőzött hajléktalanoknak. Jurík Mónika a hajléktalanszálló, az éjszakai melegedő és a nappali krízisközpont vezetője elmondta, rendkívül nehéz, testileg és lelkileg egyaránt kimerítő időszakot élnek meg, és kénytelenek segítségért fordulni a lakosokhoz.

Címkék

Település / hely
Vágsellye

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment