Search by category:
Egyéb kategória

Akadozik a gépezet

Akadozik a gépezet
Hegedűs Norbert
2021. 12. 08., sze – 09:59

2021. december 8., szerda – 10:22
Friss ikon
Off

Törzs

Valahol érthető, hogy a kormányfő szerette volna egy pillanatra elterelni a figyelmet az egyre romló járványhelyzetről, de az igazság az, hogy az éppen aznap közzétett GDP-növekedési adatok fényében nem volt igazán mivel büszkélkedni. Éppen ellenkezőleg, a legfrissebb makrogazdasági adatok arról árulkodnak, hogy a szlovák gazdasági gépezet az utóbbi hónapokban igencsak akadozik.

A szlovák gazdaság 2021 harmadik negyedévében az előző évvel összehasonlítva szinte alig növekedett, a GDP-növekedés csak 1,3 százalékot ért el. A második negyedévben tapasztalt dinamikus fellendülés rövid életű volt, és a harmadik negyedévben a szlovák gazdaság csak azért tudott növekedni, mert a koronavírusnak köszönhetően a tavalyi év harmadik negyedéve is valamelyest gyengébb volt a megszokottnál. A gyenge teljesítmény uniós szinten is jól érzékelhető, az Eurostat frissen közzétett adatai alapján 2021 harmadik negyedévében a szlovák gazdaságnál csak a bolgár gazdaság teljesített rosszabbul az EU-ban. Összehasonlításképpen, a magyar gazdaság a harmadik negyedévben 6,1 százalékkal, a lengyel gazdaság 5,3 százalékkal és a cseh gazdaság 2,8 százalékkal növekedett.

A szlovák gazdaság gyengélkedésének fő okát az autóiparban kell keresni. A globális csiphiány az elmúlt hónapokban a szlovák autógyárak termelését is több ízben leállította, és ez a makrogazdasági adatokban is nyomot hagyott. Ehhez hozzájött még a fokozatosan erősödő harmadik hullám, mely a belső fogyasztásra volt negatív hatással. Mindent összevetve, a szlovák gazdaság ez évi teljesítménye gyengébb lesz az eredeti prognózisoknál, és a globális koronavírusjárvány előtti gazdasági teljesítmény elérése a jövő évbe tolódik. Sikerként könyvelhetjük el, ha a szlovák GDP növekedése 2021-ben eléri a 3 százalékot.

Eközben a jövő évet is nagy bizonytalanság övezi. Sok elemző szerint a globális csiphiány a jövő év első hónapjaiban is gondot okoz az autóiparnak, ami a szlovák autógyártókra is negatív hatással lesz. Még ennél is nagyobb bizonytalanságot hoz a gazdaságba az új omikron variáns, amely jelenleg fertőzőbbnek tűnik a már így is eléggé fertőző uralkodó delta variánsnál. A szolgáltatási szektor már a most érvényben lévő korlátozásokkal is minden nappal nagyobb veszteségeket könyvel el, és a gazdasági károk minden héttel nagyobbak lesznek. Ennek következtében a gazdasági elemzők már a jövő évi gazdasági növekedés előrejelzését is elkezdték csökkenteni.

Pozitív pont azonban, hogy a gazdaság akadozása a munkanélküliség növekedésében eddig nem érzékelhető. Októberben a munkanélküliségi ráta 6,8 százalékos volt, ami szeptemberhez képest még kis csökkenést is jelent. Úgy tűnik, a globális koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítása továbbra is sikeres, még akkor is, ha a kormány pénzügyi segélycsomagjait sok kritika éri. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a szolgáltatási szektorban sok vállalkozás már felélte minden pénzügyi tartalékát, és ezek számára a jelenlegi korlátozások gyors állami segítség nélkül végzetesek lehetnek. A kis- és középvállalkozások fontos szerepet játszanak a foglalkoztatottságban, és a szolgáltatási szektor gondjai az elkövetkező hónapokban jelentős elbocsátásokkal is járhatnak. Kulcsfontosságú ezért, hogy a kormány gyors pénzügyi segélyt nyújtson a vállalkozói szektornak, hogy ez túlélje a nehéz téli hónapokat. A tavasz várhatóan javulást hoz a járványhelyzetben és az autóipar beszállítói gondjaiban is, és remélhetőleg a szlovák gazdasági gépezet újra felpörög.

Bevezető

A legújabb gazdasági adatok fényében kissé meglepő volt Eduard Heger kormányfő múlt pénteki sajtótájékoztatója, melyet azért hívott össze, hogy bemutassa a szlovák gazdaság jó eredményeit.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment