Search by category:
Egyéb kategória

Sztrájkkészültségben a tanárok

Sztrájkkészültségben a tanárok
Bugár Anna
2021. 12. 09., cs – 16:14

2021. december 9., csütörtök – 18:14
Friss ikon
Off

Törzs

A szakszervezeti tanács kedden felszólította a kormányt, haladéktalanul kezdje el orvosolni az oktatás terén uralkodó kedvezőtlen helyzetet. Ehhez elsősorban pénzügyi forrásra van szükség, mely lehetővé teszi az összes iskolai alkalmazott magasabb bérezését. A szervezet 10%-os valorizációt követel az oktatásban dolgozók részére, s azt szeretnék, hogy a nem pedagógiai alkalmazottak fizetését szabályozó előírások kedvezőbbek legyenek. Állítják, ha a kormány nem tesz eleget a kérésüknek, nem zárják ki a nyomásgyakorlás különböző formáit. Az érintett szervezetek képviselői a  bértárgyalások harmadik körében elégedetlenségüket fejezték ki a kormány által javasolt 3%-os béremeléssel és az egyszeri 350 eurós támogatással kapcsolatban. Úgy vélik, a koalíció ezzel az ajánlattal a választási ígéreteit és a kormányprogramban kiemelt prioritásokat egyaránt megszegi.

A középiskolák végzős diákjai külföldre mennek tanulni, ahol jobb infrastruktúrát és jobban értékelt munkát találnak. Csökken az érdeklődés a tanári szakma iránt, az egyes régiókban hamarosan nem lesz, aki az oktatást és a képzést biztosítsa

– figyelmeztetnek, majd hozzáteszik, már közel két éve harcolnak a járvánnyal, az iskolaügyi alkalmazottak ezért úgy érzik, a kormány ezzel az ajánlattal gúnyt űz belőlük. „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az oktatás az egészségüggyel karöltve a lehetőségei küszöbén áll, és a legsúlyosabb problémák haladéktalan megoldása nélkül, ennek a két alappillérnek a működése – amelyek előfeltételei egy jól működő, képzett és szociálisan igazságos társadalomnak – hamarosan veszélybe kerülhet” – áll a közleményben.

„Itt az idő”

A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) támogatja a sztrájkkészültséget, Marián Magdoško, a szövetség elnöke leszögezte, a készültség minden résztvevője mellett kiállnak, és az összes további kezdeményezést támogatják, mely a pénzügyi és morális támogatás megszerzésére irányul az állam részéről. A tanárok szintén csatlakoznak a szakszervezethez, a sztrájkkészültség kihirdetéséről szóló döntést „helyesnek és logikusnak” tartják, mivel: „eljött az idő, hogy minden oktatásban dolgozó világosan kiálljon szakmájának megfelelő és igazságos értékelése mellett. A Szlovák Tanári Kamara kész támogatni minden olyan lépést, amely a pedagógiai és szakmai személyzet helyzetének javításához vezet” – írják, majd megjegyzik, remélik, hogy a koalíciós pártok beváltják a választás előtti ígéreteiket, és hozzájárulnak a bizalom és a stabilitás légkörének helyreállításához az oktatásban.

Hamis ígéretek

A szervezet Facebook-oldalán rendszeresen emlékezteti a koalíciót azokra az ígéretekre, amelyeket még ellenzéki politikusként tettek. Az egyik bejegyzésben Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kijelentését idézik, amely 2015 novemberében hangzott el: „Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink tehetségét fejleszteni fogják a tanárok, akik a szlovák szemetesek szintjén vannak értékelve, akkor nagy tévedésben vagyunk”. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter leszögezte, egyetért a szakszervezet követeléseivel, ő maga is a tanárok béremelésének átültetését szeretné. A szaktárca költségvetésében azonban jelenleg nincs keret a magasabb bérek biztosítására, ezért a pénzügyminisztert próbálja meggyőzni a további források felszabadításáról. Gröhling rámutatott, a járvány alatt a tanároknak rendkívül nehéz dolguk volt, alkalmazkodniuk kellett az állandóan változó szabályokhoz, a digitalizáció terén szembe kellett nézniük a rendszer hiányosságaival, s kitért a pedagógusokat ért támadásokra is a szülők részéről. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a bértárgyalásokat egyelőre nem kommentálta. Ľubica Janíková, a hivatal szóvivője ezt azzal indokolta, a szerződés végleges verziója még nem készült el, a tárgyalások még nem zárultak le.

Bevezető
Pozsony |

Fokozódik a feszültség az oktatásügyben – sztrájkkészültséget hirdetett az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete, nevetségesnek tartják a kormány által javasolt 3%-os béremelést. A tárgyalások harmadik körében 10%-os valorizációt követelnek, a kollektív szerződés végleges változatáról még nem született egyezség, a miniszterek pedig egymásra mutogatnak a felelősséget illetően.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment