Search by category:
Egyéb kategória

Észszerű – népszerű?

Észszerű – népszerű?
Hegedűs Norbert
2021. 12. 10., p – 10:24

2021. december 10., péntek – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A kormány ugyanis egészen január 9-ig hosszabbítja meg a zárást, a „népszerűbb” nevén lockdownt, s bár mától néhány kivétel megjelenik a szabályban, ám a kijárási tilalom, a családi látogatás továbbra is tiltólistán marad. Az újabb „enyhítés” december 25-től lép érvénybe, ám a kormány már most jelezte, ha romlik a helyzet, jöhetnek az újabb szigorítások… Tehát folytatódik a kormány kaotikus kommunikációja, szinte már nincs olyan ember az országban, aki pontosan tudná, adott napon vagy másnap milyen szabályok vannak, lesznek érvényben. Mást mondtak hétfőn, mint kedden, hogy aztán szerdán a korábbi terveket is felülírják. Teszik ezt azért, mert a koalíciós pártok csak a hatalmi érdekeiket tartják szem előtt, és mivel hazánkban nagyon sok az oltatlan, ezért a cél, hogy még véletlenül se haragítsák magukra ezeket az embereket – ezért inkább mindent és mindenkit bezárnak. A kötelező oltásra továbbra is tabuként tekintenek, még mindig elhiszik, meg tudják győzni azokat, akik eddig rettegtek a vakcinától, hogy mégis kérjék az oltást. Biztosak lehetünk benne, hogy ez nem fog menni. Így továbbra is a lezárások és a bezárások lesznek napirenden, ez az egyetlen megoldásuk arra, hogy valamelyes enyhíteni tudják a járványt, arra számítanak, hogy ezzel veszítik el a legkevesebb támogatóikat. Hogy ez napi csaknem száz halottal és sok ezer ember kórházi szenvedésével jár – hogy a korlátozások miatti mentális és gazdasági károkat ne is említsük –, az, úgy tűnik, nem nagy áldozat számukra… A lényeg, hogy lehetőleg ne csökkenjen a párt népszerűségi indexe… Az oltatlanok nagy bázisa mellett azonban van egy még ennél is nagyobb réteg – az oltottak. Ők azok, akik felelőségteljesen vállalták a tűszúrást, több mint félmillióan már a harmadik dózison is túl vannak, és a kormány ahelyett, hogy szabadságot adna nekik, néhány kivétellel szinte ugyanúgy bezárja és korlátozza az oltottakat, mint az oltatlanokat. Ez lenne a köszönet azért, hogy a saját, a környezetük és a társadalmi érdekeket szem előtt tartva beoltatták magukat? Nem az volt korábban a kommunikáció, hogy az oltás szabadság? Az ígéretből most csak annyi lesz, hogy – az oltottak és az oltatlanok is szabadon felhívhatják – jobb esetben videótelefonon – szeretteiket karácsonykor és újévkor, hogy kellemes ünnepeket kívánjanak.

Úgy tűnik, a kormány csak az oltásellenesek és az oltatlanok tiltakozását tartja veszélyesnek, arra nem számít, hogy a felelősségteljes lakosság egy részénél is elszakad a cérna, és megelégeli a korlátozásokat. Hiszen lassan két éve tart a járvány, sokaknál már fogytán a tartalék és a türelem.

Ausztriában 20 napos lezárást vezettek be november végén azzal, hogy utána az oltottak visszakapják a szabadságukat. Ott mától az oltottak számára valóban újra szabadabb lesz az élet, a többiek pedig februárig kaptak időt, hogy beoltassák magukat, hiszen onnantól kötelező lesz. A görögök januártól havi százeurós bírságot szabnak ki az oltatlan 60 éven felüli lakosságra, és számos európai ország tervez hasonló lépéseket. Ugyan Eduard Heger kormányfő is egyre inkább hajlik a kötelező oltás felé, ám a koalíció összetételéből ítélve erre kevés az esély, hiszen számukra a népszerűség az irányadó, nem az észszerűség. A kérdés, mennyi betegnek, áldozatnak kell még lenni ahhoz, hogy megértsék: ha már az idei karácsonyi meghittséget feláldozzuk is, nem élhetünk hónapokig, évekig lezárásokban.

Bevezető

Ami pár héttel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, az most bekövetkezik, idén ismét elmarad a karácsony, pontosabban a családi ünneplés – oltottaknak és oltatlanoknak is. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment