Search by category:
Egyéb kategória

Így kerülhetjük el a csaló online boltokat

Így kerülhetjük el a csaló online boltokat
Mészáros Richárd
2021. 12. 11., szo – 19:02

2021. december 11., szombat – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

Korábban már nagyon sok alkalommal írtunk az online veszélyekről, a csaló weboldalakról, ám az online bűnözők tárháza folyamatosan bővül, így most bemutatjuk, mire érdemes figyelni a karácsonyi online vásárlás alkalmával. Ha kellően óvatosak vagyunk, könnyen leleplezhetjük a csaló e-shopokat.

A weboldal neve. Az egyik gyakran használt trükk, hogy a weboldal címében egy ismert világmárka szerepel, kísértetiesen hasonlít az eredeti oldalcímre, így, ha figyelmetlenek vagyunk, könnyen megtévesztenek. Például egy világmárka.sk oldal helyett világmárkask.sk szerepel. Érdemes a keresőbe beírni a márka nevét, és mellé a hivatalos oldal keresőszót, hogy megtaláljuk azt, amely az eredeti árut kínálja. Az ilyen oldalak vagy adathalász céllal jönnek létre, vagy hamisított terméket küldenek, amit később sehol se lehet reklamálni.

Cégnév, kapcsolat hiánya. Fontos, hogy minden oldalnak legyen pontos cégneve, üzletszabályzata, és az elérhetőséget is megtaláljuk – ez nemcsak a hitelesebb oldal miatt van, hanem ha például rossz árut kapunk, legyen hol reklamálni, el tudjuk érni a kereskedőt. Ha ezek az adatok nincsenek feltüntetve, bármilyen csábító az ajánlat, a legjobb azonnal távozni az oldalról. Még akkor is, ha a kapcsolati link alatt egy kitölthető adatlapot találunk csak, e-mail-cím nélkül – lehet, a panaszt el se küldi a rendszer, vagy ha mégis, akkor sose válaszolnak rá.

Extrém kedvezmények. Az egyik leggyakrabban használt trükk a rendkívül kedvező ár, fölötte az 50- 60 vagy akár 80 százalékos akciót hirdető jel. Persze lehetnek nagyon jó árak, vagy akár kiárusítások is az e-shopokban, ám mindig gyanakodjunk, ha máshol nem elérhető kedvezményt kínálnak – hacsak nem vagyunk biztosak az oldal hitelességében, vagy nem vásároltunk már ott korábban.

Villogó időmérő. A nyomásgyakorlásra használt trükk. „Már csak 10:22 percig érvényes” – ezzel is azt akarják elérni, hogy minél előbb vásároljon, hiszen ellenkező esetben „lemarad az akcióról”. Néha vannak limitált promóciók, így könnyen ellenőrizhetjük, hogy valódi-e a határidő, egy inkognitó oldalt nyitunk, és ugyanott megnézzük a terméket – valószínűleg ott elölről számol vissza, ez pedig bizonyítja, hogy nem valódi a határidő, csak nyomásgyakorlás.

Rossz nyelvezet, sablonszerű oldalak. Végül az egyik legkönnyebben leleplezhető trükk, a rossz nyelvezet és a sablonszerű oldalak. Bár az online bűnözők – hogy több embert tudjanak átverni – programokkal helyi nyelvre fordítják az oldalt, ám a nyelvezet, a ragozás alapján láthatjuk, hogy rossz a fordítás minősége, ezért szinte biztosak lehetünk benne, hogy csalásra használt oldalon járunk.

Bevezető

Az év vége előtt egyre többen szerezzük be a karácsonyi ajándékokat online, most a lezárások miatt az e-shopban vásárlók száma minden korábbinál nagyobb lehet. Ám a neten nagyon sok a csaló oldal, így aki nem figyel, könnyen besétálhat az online bűnözők csapdájába.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment