Search by category:
Egyéb kategória

Fadolog

Fadolog
Mészáros Richárd
2021. 12. 13., h – 19:38

2021. december 13., hétfő – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

Jó, ennek a zöld kinyilatkoztatásnak az értékét némiképpen csökkenti, hogy a túlélési rátánk hozzávetőleg 50 százalékos. De az az ötven százalék, amelyik egy vödörben, konténerben túlélte az ünnepeket, sőt, olykor a januárt meg a februárt is, köszöni szépen, tökéletesen érzi magát az új helyén. Időnként meg is szoktam ereszteni a megjegyzést: lám, hozzáadott értékként tettünk valamit a csallóközi ősfenyvesek megújulásáért. A poén vagy leesik, vagy nem, de az biztos, hogy a csodás csallóközi föld szereti a fenyőinket – jobban, mint egyéb tájkertészeti ötleteinket, például a csavart füzet. Hogy a ginkgo bilobánkról ne is beszéljek. (Pedig az is fenyő: páfrányfenyő.)

Amúgy a cserepes megoldás nemcsak zöld manifesztum, hanem egyfajta fogyasztói attitűd és filozófia. Mert hogy vesz az ember vágott karácsonyfát? Elmegy a kiszemelt kertészetbe vagy vásárba, ahol lucok, erdei- és ezüstfenyők, nordmann fenyők hosszú sora várja. Körbejárja a kiállított kétszáz darabot, közben meg pontozgat magában: igen, magasságra megfelel, szép, formás, szabályosan nőnek az ágai, nem tűnik túl fáradtnak-száradtnak; ez itt a tökéletes darab. Nos, cserepes karácsonyfát vásárolva a legritkábban jut eszünkbe, hogy ez itt egy remek példány. Igazság szerint a vödörbe került tűlevelűek túlnyomó többsége kissé formátlan, satnya, csenevész, szabálytalan darab. Ha pedig nincs evidens fogyatéka, akkor minimum ferdén ültették át a konténerbe. De azért hazavisszük, feldíszítjük, gondozgatjuk, örülünk neki, próbáljuk kihozni belőle a maximumot. Útszéli bölcselkedéssel azt is mondhatnám, elfogadásra tanít bennünket. Mert olyan, mint az élet: nem tökéletes, de ez jutott, ezt kell szeretni…

A bő másfél évtizedben, amit bejártunk a cserepes fenyők útján, mindenféle darab felbukkant. Mondjuk a tapasztalatok mibenlétét befolyásolhatta a tény, hogy mindösszesen egy olyan alkalmat tudok felidézni, amikor a faszerzés konkrét programként valósult meg. Egyébként pedig egyszer csak megtörtént a hétköznapok hektikus kiszámíthatatlanságában – nézd már, itt az út szélén árulnak, hopsz, kapjunk fel egyet, aztán ezzel is beljebb vagyunk. Az emlékezetes karácsonyfák képzeletbeli örökranglistájának második helyén is egy ilyen lucfenyő áll; csak otthon, a díszítés előtt derült ki róla, hogy nála a háromdimenziós jelleg meglehetősen lazán értelmezendő. Konkrétan volt kiterjedése felfelé, oldalra meg előre, de a „hátsó fele” gyakorlatilag hiányzott. Mármint azért a hátsó fele, mert kényszerből nyilván így fordítottuk a fal felé. És milyen jó, helytakarékos megoldásnak bizonyult!

A listavezetőnkről mi magunk tehetünk. Ez egy földlabdás fenyő volt; a kifejezést egyáltalán nem értettem, de a kedves eladó felvilágosított – fa, a gyökérzetén földlabdával, az pedig körbecsavarva egy darab zsákvászonnal. A kedves vevő meg, ha akar, vesz mellé egy megfelelő méretű tartályt, plusz egy-két zsák földet. Megvettük, hazavittük, felhasználásig mindent lepakoltunk a teraszon. December 24-én megtört a földmunka, a karácsonyfa beemeltetett a házba. A díszek felrakása közben, a fűtött szobában előbb szépen kibomlott a varázslatos fenyőillat… majd egy másik, szúrós szag követte. Ne szépítsük: masszív húgyszagnak bizonyult, amely aztán a következő hetekben is velünk maradt. Mert hát karácsony volt, plusz ott téblábolt egy kerek szemű kisgyerek, akinek mégsem mondhattuk, hogy tudod, az idei fát elvitte a krampusz, miután a földlabdáját előbb levizelte egy kóbor cica (vagyis jobb esetben az).

Nos, igen. Béke, zen, elfogadás. Aztán jöhet a karácsony.

Bevezető

Természetesen idén is igazi, élő, gyökeres, cserepes karácsonyfánk lesz. Úgy, mint tavaly, tavalyelőtt, meg bármikor az utóbbi bő másfél évtizedben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Lakatos Krisztina

Read More

Post Comment