Search by category:
Egyéb kategória

Már próbaüzemen a dunakiliti duzzasztómű

Már próbaüzemen a dunakiliti duzzasztómű
Sudár Éva
2021. 12. 13., h – 08:21

2021. december 13., hétfő – 08:21
Friss ikon
Off

Törzs

Országos beruházáséban hét vízépítési nagyműtárgy átfogó fejlesztése és rekonstrukciója zajlik. A projekt egyik eleme a Dunakiliti duzzasztómű és létesítményei: a hajózsilip, a fenékküszöb, valamint a Szivárgó-csatorna vízrendszerén lévő két vízkivételi és négy vízszintszabályzó műtárgy.

Ezek a létesítmények a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer kulcsműtárgyai, emellett árapasztó és jégleeresztő szerepük is van. Segítségükkel szabályozható módon felduzzasztható a Duna vize, melyből így a három töltőbukón keresztül, gravitációs kivezetésekkel elegendő víz vezethető a hullámtéri mellékágrendszerekbe.

A projekt keretében felújítják a duzzasztómű és a hajózsilip-, a Szivárgó-csatornán lévő hat műtárgy vasbeton- és acélszerkezeteit, az elektromos, az irányítástechnikai, a hidraulikus és a gépészeti berendezéseit.

„A fő létesítmények üzembe helyezhetőségét érintő részei ténylegesen elkészültek: december 3-án megkezdődhetett a próbaüzem. A projekt teljes körű befejezési határideje 2022. júliusra várható, addig az üzemelést nem befolyásoló, még hátralévő munkákat végzi a vállalkozó” – jelezte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Leírás

Fotó: Eduvizig

Bevezető
Dunakiliti |

A felújított dunakiliti duzzasztóműnél december 3-án megkezdődhetett a próbaüzem, a teljes körű befejezés határideje 2022. júliusra várható. Az üzembe helyezhető részekkel elkészült a kivitelező, már csak az üzemelést nem befolyásoló munkák vannak hátra.

Címkék

Település / hely
Dunakiliti

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment