Search by category:
Egyéb kategória

Jó mulatság és férfimunka – Verstappen és Hamilton a ring(b)en

Jó mulatság és férfimunka – Verstappen és Hamilton a ring(b)en
Orosky Tamás
2021. 12. 14., k – 18:28

2021. december 15., szerda – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az idei szezonban a vb-címért folytatott harcban háttérbe szorult a boxtaktika, a második számú pilóták szerepe stb. Verstappen és Hamilton kis túlzással minden nagydíjon szemtől szemben döntötte el, ki a jobb. Bár a Forma–1-ben még egyhangú pontozással sem hozhatunk ki a végén döntetlent, a szűnni nem akaró vastaps közepette – és mielőtt a holland kezét emelnénk magasba – röviden felidézzük a klasszikussá nemesedett idény „ökölcsatáit”.

Bahrein

Rögtön az első verseny megadta az alaphangot: az elévágásos boxkiállások után Verstappen a pályán is megelőzte Hamiltont három körrel a leintés előtt. Csakhogy közben lesodródott a pályáról, így vissza kellett adnia a pozíciót a címvédőnek – aki a futam során maga is többször így járt, következmények nélkül….

Az eredmény: Max–Lewis 0:1 (és a tudat, hogy nagyon sok fog múlni az idényben a versenybírók döntésein).

Imola

A második futamon felcserélődtek a szerepek, Hamilton indult az élről, Verstappen a második helyről. Jött az első (szó szerinti) súrlódás, a holland előzési manővere közben összeértek az autók. Hamilton első vezetőszárnya megsérült, de nem ezért maradt alul a különmeccsben: lekörözés közben kicsúszott a félig még nedves pályán, így „csak” a második helyre tudott visszakapaszkodni az Emilio Romagna Nagydíjon.

Az eredmény: Max–Lewis 1:1 (és a tudat, hogy igen kemény csatákra lehet számítani kettejük között).

Portimao

Három a magyar (és a brit és a holland) igazság: a szezon harmadik futamán megint előzgette egymást a két bajnokesélyes. Először Verstappen Hamiltont, majd Hamilton Verstappent. A 7. és a 11. kör után már a többiekkel is foglalkoztak a pilóták, Bottast mindketten megették uzsonnára.

Az eredmény: Max–Lewis 1:2 (és a tudat, hogy mindegy, hányadik helyről indulva a hányadik helyért csatáznak, ez az idény csak róluk fog szólni).

 

Verstappen és Hamilton esetében 50-50% volt az esélyünk, hogy eltaláljuk a világbajnokot, márciusban mi a „nem nyerőoldalra billentünk. Bottastól és Sainztól elnézést kérünk, az 5. és 8. helyekre soroltuk őket a valós 3. és 5. pozíció helyett. A 4. Pérez és a 6. Norris viszont hajszál híján hozták a tippjeinket (3./5.). Leclerc telitalálat a 7. helyen, dagad a mellünk, Ricciardo 8. helyénél szemünk lesütve (a 4.-re vártuk). Vettel tényleg hozta a 12. helyet, és a Gasly, Alonso, Ocon hármasnál is csak egyet tévedtünk. Sőt, az alsóházból Stroll és Giovinazzi (4-4 hellyel jobbra taksáltuk őket) kivételével minden ül.

Cím
ÍGY TIPPELTÜNK

Barcelona

Ha az első három versenyen még csak kóstolgatták egymást a felek, Spanyolországban tépték egymást majd 60 körön át. Verstappen a rajtnál előzött terminátor módjára, majd a végig nyakában lihegő Hamilton a hajrában vette vissza, „ami neki jár”.

Az eredmény: Max–Lewis 1:3 (és a tudat, hogy ez egy khm jó idény lesz).

Le Castellet

A monacói „pihenő” és a bakui dupla betli után (Verstappen defektet kapva esett ki az élről, a lehetőségnek túlzottan megörülő Hamilton pedig egy elfékezett kanyarral dobta el a pontokat) a Francia Nagydíjon minden visszatért a régi kerékvágásba. A brit a rajt után előzte a hollandot, utóbbi a kerékcserével a britet. Hamilton aztán használt gumikon is kintmaradt, de Verstappen az utolsó körben – friss abroncsokon – újfent megelőzte őt.

Az eredmény: Max–Lewis 2:3 (és a felismerés, hogy a két „csomag” annyira jó, hogy esély nincs a másikat féken tartani, ha az egyik valamilyen hátránnyal – pl. elkopott gumik – küzd).

Silverstone

Két csendes osztrák futam után jött az első KO a párosmeccsen. Nagy-Britanniában Verstappen mellé rögtön a rajt után beugrott Hamilton, dulakodtak egy sort, hogy végül a holland a gumifalban kössön ki. A vb-címvédő 10 másodperces büntetést kapott, de ami sokkal fontosabb, folytathatta a versenyt, amit annak rendje s módja szerint meg is nyert.

Az eredmény: Max–Lewis 2:4 (és a felismerés, hogy tíz másodperc ezek szerint egyenértékű a nullázással).

Monza

A megszakított magyar és a sokszor megszakított, végül kétkörös (!) belga verseny, illetve egy sima holland futam után jött a második KO Olaszországban. Verstappen és Hamilton között már a rajt után megvolt a „tapogatózás”, majd a 26. körben a brit pont a holland mellé/elé érkezett vissza kerékcseréről. A mellé/elé kérdését nem tudták dülőre vinni a felek sem, pontosabban Verstappen szó szerint ráugrott Hamiltonra, így mindkettejük számára véget ért a verseny.

Az eredmény: Max–Lewis 2:4 (és a felismerés, hogy a rivális kiütése tényleg nem jár pluszszankcióval).

 

Austin

Orosz és török kitérő után, a szezon 17. versenyén Hamilton lerajtolta Verstappent, aki viszont boxkiállással visszaelőzte őt. Az USA-ban egyetlen körre korlátozódott a kettejük közti tényleges csata, az utolsó előttire, amikor a brit sikertelen támadási kísérletet indított.

Az eredmény: Max–Lewis 3:4 (és a felismerés, hogy nem mindig lehet komoly tanulságot levonni egy futamból).

Mexikóváros

Az amerikai földrészen ismét gyorsan lerendezte egymás közt a futamot a két pilóta. Verstappen egy merész külső íves késői fékezéssel Hamilton mellett az élről rajtoló Bottast is meglepte.

Az eredmény: Max–Lewis 4:4 (és a visszatért tudat, hogy az „ökölharcellenére ez egy technikai sportág, ahol a gumikopás is vb-címet eldöntő tényező lehet).

Sao Paulo

Harmadjára (Dél-)Amerikában is örülhettek végre egy kis rock ´n rollnak. Hamilton és Verstappen két hosszabb menetet is lenyomott egymással. Az ezúttal szabályszegés legkisebb jele nélkül lezajlott párharcból a brit került ki győztesen.

Az eredmény: Max–Lewis 4:5 (és a felismerés, hogy tényleg khm jó ez az idény).

Dzsidda, Abu-dzabi

A katari ráhangolódás után Szaúd-Arábiában és Abu-Dzabiban olyan esszenciáját kaptuk az autóversenyzésnek, amiért cserébe sok-sok órányi vasárnap délutáni szunyókálást is vállalunk a tévé előtt. Jobbhorog, balegyenes, pattanásig feszült idegek, már-már rászámolnak Verstappenre, amikor jön az utolsó csavar, az utolsó futam utolsó körében. Pedig azt hittük, Felipe Massa 2008-as esetét (amikor a brazil a célba érve 30 másodpercig világbajnok volt Sao Paulóban, míg be nem futott a Timo Glockot az utolsó körben megelőző Hamilton) már nem lehet überelni. De, lehet.

A végeredmény: Max–Lewis 5:6 (és a felismerés, hogy a közvetlen csatákat megnyerni nem elég: a kettejük szempontjából békésnek mondható futamokon Verstappen 5:3-ra nyert Hamilton ellen, ami ugye összesítésben már 10:9 a holland javára…)

Bevezető

A piros sarokban egy holland, aki miatt anno szabályt hoztak a 18 éven aluli pilóták „várakoztatására”. A kék sarokban egy brit, akit mától Sirnek szólíthatunk. Max Verstappen és Lewis Hamilton férfiasat küzdött az F1-es ring(b)en 2021-ben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment